Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

To Eκουαδόρ προωθεί την Τράπεζα του Νότου



Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Γκουγιαούμε Λονγκ, ανακοίνωσε ότι στις 30 Αυγούστου μέχρι την 1 Σεπτέμβρη θα γίνει συνάντηση των χωρών που υποστηρίζουν την τράπεζα του Νότου με στόχο την επαναπροώθηση της νέας αρχιτεκτονικής χρηματοδότησης.

Η τράπεζα του Νότου είναι ένα εργαλείο που εμείς θεωρούμε ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Νότιας Αμερικής”, δήλωσε ο Λονγκ, ο οποίο βρέθηκε επίσης στην ευχάριστη θέση να δηλώσει ότι επιτεύχθηκε “η αναγκαία περιφερειακή συναίνεση για να γίνει αυτή η συνάντηση”.

Από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ Κίτο η 3η Τακτική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της τράπεζας του Νότου και η 3η Τακτική Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου. Θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Ουρουγουάης και την Βενεζουέλας. 

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κίτο, ο Λονγκ δήλωσε ότι αναμένει από την συνάντηση ένα πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα για να λάβει η τράπεζα νομική μορφή και μακάρι να έχει και τις πρώτες της καταθέσεις.

Σημείωσε επίσης ότι είναι κρατική πολιτική του Εκουαδόρ η προώθηση μιας χρηματοπιστωτικής μονάδας που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής.

Σε αυτό το πνεύμα, κάλεσε την Βραζιλία και την Παραγουάη να επικυρώσουν την ιδρυτική πράξη του Οργανισμού, η οποία χρονολογείται από το 2007. 



Από την πλευρά του, ο υπουργός συντονισμού Γνώσης και Ανθρώπινου Ταλέντου, Αντρές Αράους, επεσήμανε ότι τραπεζικός οργανισμός θα επιτρέψει την χρηματοδότηση έργων στην περιοχή, όπως το Δίκτυο Εσωτερικής Διασύνδεσης.

Σχετικά με την χρηματοδότηση της τράπεζας του Νότου, ο Αραούζ εξήγησε ότι ο οργανισμός θα αναζητήσει τα κεφάλαια, τα οποία η Λατινική Αμερική τα έχει καταθέσεις και επενδύσεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελβετία.