Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Oι εργαζόμενοι ανθρακωρύχοι καταδικάζουν την δολοφονία του Βολιβιάνου υφυπουργού



Λα Πας Το στέλεχος της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας  εργαζόμενων Ανθρακωρύχων Βολιβίας (FSTMB), Ορλάντο Γκουτιέρες, καταδίκασε την δολοφονία του υφυπουργού Εσωτερικών Ροδόλφο Ιγιάνες, κατά τη διάρκεια της απαγωγής του από τους συνεταιριστές-ανθρακωρύχους.

Ο Ιγιάνες απήχθη το πρωί της Πέμπτης, στην πόλη Πανδούρο, 186 χιλιόμετρα από την Λα Πας, από ορδές ιδιωτών- ανθρακωρύχων ενώ προσπαθούσε να διαπραγματευτεί μια συμβιβαστική πρόταση με τους ξεσηκωμένους.

"Εκ μέρους του FSTMB αποκηρύσσουμε την στάση της αφαίρεσης της ζωής ενός ανθρώπου. Αυτή η βαρβαρότητα είναι καταδικαστέα, τη στιγμή ακριβώς που ο σύντροφος Ιγιάνες έπεσε με γενναιότητα, προσπαθώντας να επιλύσει την σύγκρουση  επιδιώκοντας τον διάλογο με τον κλάδο", δήλωσε ο Γκουτιέρες χθες το βράδυ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Βολιβίας.


Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στην σύγκρουση που προκλήθηκε από την ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Ορυχείων της Βολιβίας (FENCOMIN) που κάλεσε σε αποκλεισμούς δρόμων και τη χρήση δυναμίτη, γεγονός που αυτή την εβδομάδα άφησε δεκάδες τραυματίες, κάποιους σοβαρά και προκάλεσε το θάνατο δύο εργαζομένων του κλάδου.

Κάποια στιγμή, είπε, προειδοποιήσαμε ότι αντί να αναζητά ειρήνευση, (η FENCOMIN) βγήκε με εμπρηστικούς λόγους. Αυτή την στάση, ο λαός της Βολιβίας την καταδικάζει, δήλωσε.

Ομοίως, θεωρούνται ατυχείς οι συμπεριφορές που έχουν εκδικητική λογική και υπονομεύουν ευθέως την δημοκρατία.

Το στέλεχος της FSTMB κάλεσε εκ νέου την διοίκηση των Συνεταιρισμών Ορυχείων να πάρουν σοβαρές αποφάσεις και να ακολουθήσουν τον δρόμο του διαλόγου με την κυβέρνηση για να βρεθεί μια ειρηνική λύση.

"Αυτό είναι εκτός ελέγχου. Πολλά συνδικαλιστικά στελέχη διαφόρων κλάδων σε εθνικό επίπεδο αποκηρύσσουμε αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να υπερασπιστούμε την σταθερότητα της χώρας, αντί να προκαλούμε νέες εντάσεις που το μόνο που κάνουν είναι να επηρεάζουν τους εργαζόμενους του συνεταιριστικού τομέα", επεσήμανε.

Ο Γκουτιέρες συμφώνησε ότι η CONCOBOL (Γενική Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών Βολιβίας) και η FENCOMIN πρέπει να είναι πιο λογικοί και ώριμοι στη λήψη των αποφάσεων και να καλέσουν σε καθοριστική ειρήνευση.

Την Πέμπτη το απόγευμα η κυβέρνηση και η ηγεσία της FENCOMIN αποφάσισαν να ξεκινήσουν την Παρασκευή διάλογο για την επίλυση της σύγκρουσης στην οποία εδώ και μέρες πρωταγωνίστησαν συνεταιριστές – ανθρακωρύχοι, με αποκλεισμούς δρόμων και χρήση πυροβόλων όπλων μαζί με δυναμίτη.

Οι διαδηλωτές απορρίπτουν τον νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, υποστηρίζοντας ότι ο συνδικαλισμός στα πλαίσια αυτών των φορέων θα μπορούσε να επηρεάσει τις εργασίες τους.

Σύμφωνα με τις αρχές, το πραγματικό υπόβαθρο των διαμαρτυριών είναι το συμφέρον των μελών του κλάδου για να επωφεληθούν από φοροαπαλλαγές κατά την υπογραφή απ ευθείας συμβολαίων με τις πολυεθνικές, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας.