Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

O Έβο Μοράλες καταγγέλλει πολιτική συνωμοσία στην κινητοποίηση των ανθρακωρύχων


Πηγές: www.telesurtv.net/

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την οδύνη του για την δολοφονία του υφυπουργού Ροδόλφο Ιγιάνες, ο οποίος είχε απαχθεί και βρισκόταν στα χέρια των συνεταιριστών – ανθρακωρύχων.

Ο Έβο Μοράλες δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κινητοποιήσεις των συνεταιριστών-ανθρακωρύχων στη χώρα του είχαν πολιτικό υπόβαθρο και δεν αναζητούσαν την ικανοποίηση αιτημάτων του κλάδου.

Μετά την δολοφονία του Ροδόλφο Ιγιάνες στα χέρια των ανθρακωρύχων, είπε ότι οι συνεταιριστές μπορούν να έχουν πολλούς λόγους να διαμαρτύρονται, αλλά ξέρει ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς υπερασπίστηκαν την καπιταλιστική ιδιωτικοποίηση του τομέα της εξόρυξης, υποστήριξαν τις διαδηλώσεις της δεξιάς στη χώρα και επίσης υπέγραψαν συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες πίσω από τις πλάτες του Κράτους.


Ο Τύπος ξέρει ότι πάντα είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο” είπε, καταδικάζοντας τις επιθετικές και εχθρικές ενέργειες του κλάδου της εξόρυξης που το βράδυ της Πέμπτης κόστισε τη ζωή του Ιγιάνες, ενός γνωστού υπέρμαχου των φυσικών πόρων της Βολιβίας.

Συνοδευόμενος από την κυβερνητική του ομάδα, καταδίκασε την δολοφονία και εξέφρασε την βαθιά του λύπη για την απώλεια ενός συμβούλου του και σημείωσε ότι “αυτές είναι μέρες πόνου για τον λαό”.

Υποστήριξε επίσης, ότι βρισκόταν πάντα σε επαφή με τον Κάρλος Μαμάνι, έναν από τους ηγέτες των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Εξόρυξης (Fencomin) και γι αυτό δεν υπήρχαν λόγοι για βίαιες ενέργειες.

Ο Μοράλες προκήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, χωρίς διακοπή των δραστηριοτήτων, για τον θάνατο του Ιγιάνες, τον οποίο ανακήρυξε ήρωα- υπερασπιστή των φυσικών πόρων.

Οι αληθινοί συνεταιριστές – ανθρακωρύχοι, έχουν εξαπατηθεί από κάποιους ηγέτες [...] όταν υπάρχουν πολιτικά συμφέροντα, δεν πρόκειται για κοινωνική αλλά για πολιτική πολιτική δικαίωση”, σημείωσε ο Μοράλες.

Στους συγγενείς των ανθρακωρύχων που έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων, τους είπε ότι “η Κυβέρνηση ποτέ δεν διέταξε τη χρήση θανατηφόρων όπλων. Είναι ύποπτο ότι υπήρξαν θάνατοι και γι' αυτό πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές”.

Ο αρχηγός του Κράτους επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει πεθάνει, εκτός από τον Ιγιάνες, ένας ανθρακωρύχος σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για την πρόκληση αναταραχής στη χώρα και στους κοινωνικούς κλάδους.

Ο θάνατος του αδερφού - υφυπουργού Ιγιάνες πονάει πολύ, είναι μια πράξη δειλίας, η απαγωγή, ο βασανισμός και ο θάνατός του. Είναι ασυγχώρητο, δεν καταλαβαίνω, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να υπάρχουν αδέρφια συνεταιριστές που φέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

Ο Μοράλες κάλεσε τις αρχές του Υπουργείου Δημόσιας (τάξης) να ερευνήσει για τους δράστες, τόσο τους φυσικούς, όσο και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας, όχι μόνο του Ιγιάνες αλλά και των ανθρακωρύχων.

Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η διαρκής συνωμοσία, χρησιμοποιώντας άτομα με ειδικές ανάγκες, αντιπολιτευόμενους, κάνοντας κινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας βαρέα οχήματα και τώρα συνεταιριστές, το μόνο που αναζητούν είναι να φέρουν πένθος στον λαό της Βολιβίας”, είπε.

Ο ανταποκριτής του Telesur στη Βολιβία Φρέντυ Μοράλες, μετέδωσε ότι οι αποκλεισμοί που είχαν εξαγγελθεί για σήμερα Παρασκευή από τους ανθρακωρύχους δεν πραγματοποιήθηκαν. Οι συνεταιριστές που είχαν αποκλείσει τους δρόμους ανάμεσα στη Λα Πας και στο Ορούρο, αποσύρθηκαν μετά τον θάνατο του Ιγιάνες και η αστυνομία έχει πάρει τον έλεγχο. Υπάρχουν επίσης, πάνω από εκατό συλληφθέντες λόγω των γεγονότων. 


  • Η σωρός του υφυπουργού Εσωτερικών της Βολιβίας Ροδόλφο Ιγιάνες, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου όταν απήχθη από ανθρακωρύχους, βρέθηκε την Παρασκευή, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα Λα Πας, όπου υποβλήθηκε σε νεκροψία.
  • Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, η σορός παρουσιάζει πολλά χτυπήματα στο κεφάλι, ιδιαίτερα στον λαιμό.
  • Ο εισαγγελέας της Λα Πας Εντουιν Γουάιτ δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός ήταν “μαστιγωμένος” από τους συνεταιριστές – ανθρακωρύχους και η βασική αιτία του τραγικού θανάτου ήταν μια εγκεφαλική και μια θωρακική αιμορραγία.
  • Οι ανθρακωρύχοι των συνεταιρισμών είχαν μπλοκάρει τους δρόμους της χώρας, απορρίπτοντας ένα νόμο που υπέγραψε ο Πρόεδρος Μοράλες, ο οποίος επιτρέπει την δημιουργία συνδικάτων σε αυτούς τους οργανισμούς, κάτι που ο κλάδος θεωρεί επιβλαβές.