Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Αποχαρακτηρίζονται αρχεία των ΗΠΑ για τη δικτατορία της Αργεντινής

Πηγή: Telesur

Tα αρχεία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν μέχρις ποιου σημείου γνώριζαν και ενέκριναν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από τη δικτατορία της Αργεντινής.

Έγγραφα 1.078 σελίδων σχετικά με τον βρώμικο πόλεμο κατά τη διάρκεια του τελευταίου δικτατορικού καθεστώτος της Αργεντινής (1976-1983), που εμπλέκει το στρατό και την αντικατασκοπεία των ΗΠΑ, αποκαλύφθηκαν τη Δευτέρα από τις αρχές των ΗΠΑ, κατά την πρώτη φάση προγράμματος αποχαρακτηρισμού απορρήτων αρχείων που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Τα έγγραφα είναι της ίδιας κατηγορίας με αυτά που παρέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης την προηγούμενη εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες, στον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα έχουν αναρτηθεί σε 3 αρχεία στην ιστοσελίδα 
https://icontherecord.tumblr.com.

Τα αρχεία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την άμεση συμμετοχή της αμερικανικής κυβέρνησης σε παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της σκοτεινής περιόδου της Αργεντινής.

Οι Μητέρες και οι Γιαγιάδες της Πλατείας του Μάη και άλλοι οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ζητήσει να μαθευτεί η αλήθεια για τα θύματα του τελευταίου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Βιντέλα, πριν 40 χρόνια.

Τον προηγούμενο Μάρτιο, πριν την επίσκεψη στην Αργεντινή του προέδρου Ομπάμα, η εφημερίδα New York Times κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποχαρακτηρίσει όλα τα έγγραφα που καταγράφουν την ανάμιξη των ΗΠΑ στην αργεντίνικη δικτατορία.

«Όταν ο πρόεδρος επισκεφτεί την Αργεντινή την επόμενη βδομάδα κατά τη διάρκεια της 40ης επετείου του πραξικοπήματος, οφείλει να δεσμευτεί ότι η Ουάσινγκτον θα αποκαλύψει το ρόλο της σ' αυτό το μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της Αργεντινής», έγραψε η μεγάλη νεοϋορκέζικη εφημερίδα στο άρθρο σύνταξης (editorial).

Τον ίδιο μήνα η επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι «επιπλέον των 4.000 εγγράφων που οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος Ομπάμα, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Αργεντινής, θα ανακοινώσει μια συντονισμένη προσπάθεια για να αποχαρακτηριστούν περισσότερα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων, για πρώτη φορά, αρχείων του στρατού και της αντικατασκοπείας».


Ιστορικά

Στις 24 Μαρτίου 1976 έλαβε χώρα στην Αργεντινή το τελευταίο στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τη νόμιμη κυβέρνηση της Μαρία Εστέλα Μαρτίνες ντε Περόν.

Το γεγονός αυτό σημάδεψε την έναρξη μιας αιματηρής φάσης κατά την οποία οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι απαγωγές, οι δολοφονίες και οι εξαφανίσεις έγιναν ημερήσια διάταξη στην Αργεντινή.

Η αιματοχυσία γινόταν με τις διαταγές του στρατηγού Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα, κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του οποίου έγιναν βάναυσες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και όταν η χούντα έπεσε ο πρωτεργάτης της δικάστηκε και καταδικάστηκε για πολυάριθμα εγκλήματα επί των ημερών του.