Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Ο Ραφαέλ Κορέα δε θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017

Πηγή: Telesur

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, επανέλαβε την Κυριακή ότι δε θα κατέβει στις προεδρικές εκλογές του επόμενου Φλεβάρη, παρά το ένα εκατομμύριο υπογραφές που μάζεψε συλλογικότητα νέων για να ζητήσει την εκ νέου υποψηφιότητά του.

«Τις ευχαριστίες μου στους νέους, αλλά η απόφασή μου είναι ειλημμένη. Το σημαντικό είναι να επανεκλεγεί η Επανάσταση Πολιτών (Revolución Ciudadana), έχουμε πίστη στο λαό μας ότι αυτό θα γίνει», δήλωσε ο Κορέα σε συνέντευξη σε διεθνή μέσα.

Η συλλογικότητα Rafael Contigo Siempre (Ραφαέλ μαζί σου πάντα) ήταν ο εμπνευστής και βασικός υποστηρικτής της πρότασης δημοψηφίσματος για να μπορεί ο Κορέα να υποβάλει υποψηφιότητα για μια τρίτη συνεχόμενη θητεία, κάτι που δεν προβλέπει το ισχύον σύνταγμα.

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ σχολίασε ότι τόσο ο πρώην αντιπρόεδρος Λενίν Μορένο (2007-2013) όσο και ο νυν Χόρχε Γκλας (2013 - ), θα είναι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Επιπλέον, τόνισε ότι αν γινόταν σήμερα οι εκλογές, το κυβερνόν κόμμα Alianza País (AP) θα κέρδιζε από τον πρώτο γύρο και θα αποκτούσε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, παρόλο που εκτιμά ότι «η προεκλογική περίοδος θα είναι πολύ βρώμικη».

Στήριξη στη Βενεζουέλα στη Mercosur


Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με την προεδρία της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), o Κορέα δήλωσε ότι η Βενεζουέλα έχει δικαίωμα να ασκήσει την προσωρινή (pro tempore) προεδρία, αφού κάτι τέτοιο προβλέπει το καταστατικό του οργανισμού.

Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση της Βραζιλίας και οποιοδήποτε άλλο μέλος του μπλοκ να συζητήσει πιθανές αντιρρήσεις με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αντί να της αρνείται την προεδρία.