Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Nα ακουστεί η φωνή της αγωνιζόμενης Βενεζουέλας: των εργαζομένων, των αγροτών, καθώς και της εκλεγμένης Μπολιβαριανής κυβέρνησης.



Στις 3 Μάρτη 2016 η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανανέωσε την ισχύ του προεδρικού διατάγματος που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ως «ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ». Στις 28 Απρίλη η Γερουσία των ΗΠΑ παρέτεινε για 3 χρόνια τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, επικαλούμενη «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από την εκλογή του Ούγκο Τσάβες το 1998, η Ουάσιγκτον έχει στηρίξει διαδοχικές απόπειρες ανατροπής της βενεζουελάνικης κυβέρνησης – όπως το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2002.

Οι κυβερνήσεις του Ούγκο Τσάβες και στη συνέχεια του Νικολάς Μαδούρο χρησιμοποίησαν τα κέρδη από την εξόρυξη πετρελαίου για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων για την υγεία, την εκπαίδευση, τη στέγη, επιδοτήσεις στα τρόφιμα κ.ά. Πολλά από αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων Κουβανών εθελοντών υγειονομικών και δασκάλων. Η στήριξη στην επαναστατική Κούβα και η σύσταση, μαζί με άλλα κράτη της περιοχής, ανεξάρτητων από την Ουάσιγκτον οικονομικών και διπλωματικών συνασπισμών έχει εξαγριώσει την αυτοκρατορία προς Βορράν. 

Oμως οποιαδήποτε κυβέρνηση στη Λατινική Αμερική έχει χαράξει στο ελάχιστο μια ανεξάρτητη πορεία από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και επιδιώκει να βελτιώσει της συνθήκες ζωής των φτωχών της ηπείρου βρίσκεται στο στόχαστρο. Και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, γενικευμένης μείωσης των τιμών των εξαγώγιμων προϊόντων των χωρών της περιοχής και περιστολής του εμπορίου.

Τα κυρίαρχα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ θέλουν να μας πείσουν ότι κάθε τέτοια προσπάθεια είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη να οδηγήσει στο χάος και στην αποτυχία. Στην πραγματικότητα στο στόχαστρο βρίσκεται κάθε προσπάθεια του εργαζόμενου λαού να αντισταθεί στις συνθήκες που διαμόρφωσε η καπιταλιστική κρίση παγκόσμια, πόσο μάλλον να τις ανατρέψει! 


Μπροστά στις κλιμακούμενες επιθέσεις:

  • Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμβάλουμε στο να ακουστεί η φωνή της αγωνιζόμενης Βενεζουέλας: των εργαζομένων, των αγροτών, καθώς και της εκλεγμένης Μπολιβαριανής κυβέρνησης.
  • Απαιτούμε την άρση του προεδρικού διατάγματος των ΗΠΑ το οποίο συνιστά άμεση απειλή στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα.
  • Απαιτούμε να πάψουν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας καθώς και κάθε επέμβαση που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας.