Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Μια συζήτηση για το μέλλον της Κούβας

Πηγή: granma.cu   Aπό σήμερα (14/6) μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί σε όλη τη χώρα, μια δημοκρατική συζήτηση, στην οποία θα λάβουν μέρος με άμεσο τρόπο εκατομμύρια κουβανοί.

Αυτή είναι η διαδικασία διαβούλευσης με τα μέλη του κόμματος, της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών Κούβας, τους εκπροσώπους των μαζικών οργανώσεων και ευρείς τομείς της κοινωνίας, πάνω σε δύο κείμενα ζωτικής σημασίας που συζήτησε και ψήφισε το 7ο Συνέδριο του Κόμματος: Τον Εννοιολογικό Προσδιορισμό του Κουβανικού Οικονομικού και Κοινωνικού μοντέλου Σοσιαλιστικής Ανάπτυξης και του Εθνικού Σχεδίου για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη μέχρι το 2030: πρόταση για το Όραμα του Έθνους, άξονες και στρατηγικοί τομείς.   
Aυτά τα κείμενα δεν είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμών αλλά συλλογικής επεξεργασίας, κάτω από την καθοδήγηση του κόμματος, στην οποία συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί, ερευνητές οικονομικών και κοινωνικών επιστημών και στελέχη της Κυβέρνησης και του Κόμματος. Συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου, σε δύο Ολομέλειες της Κεντρικής Επιτροπής, τέθηκαν για διαβούλευση σε όλους τους βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, καθώς και σε χιλιάδες ακόμα ανθρώπους, πριν εξεταστούν διεξοδικά από το Συνέδριο.


Κάτω από την μέγιστη σύνδεση του κόμματος με τις μάζες και την εμπιστοσύνη του στην ικανότητά τους, το Συνέδριο ενέκρινε κατ αρχήν τα δύο κείμενα και αποφάσισε να αναθέσει στην Κεντρική Επιτροπή να φέρει εις πέρας την διαδικασία της διαβούλευσης, με σαφώς καθορισμένο στόχο τον εμπλουτισμό και την τελειοποίησή τους. Όπως αναφέρεται στην κεντρική εισήγηση στο Συνέδριο, “Είναι ολοκληρωμένα και πολύ σύνθετα κείμενα, που θα καθορίσουν την πορεία της κουβανικής επαναστατικής διαδικασίας, του Κόμματος και της κοινωνίας προς το μέλλον, στην οικοδόμηση ενός σοσιαλισμού ευήμερου και βιώσιμου.  Διατέθηκε πολύ δουλειά και πόροι για να εξασφαλιστεί ότι τα δύο κείμενα θα φτάσουν σε κάθε μέλος του κόμματος και σε κάθε πολίτη, και γι αυτό το σκοπό τυπώθηκαν 680.800 αντίτυπα σε σχήμα ταμπλόιντ εφημερίδας 32 σελίδων για διανομή στις οργανώσεις βάσεις και στις ομάδες που θα συζητηθούν και άλλα 200.000 αντίτυπα προοριζόμενα για πώληση. Οι ιστοσελίδες του κόμματος, η εφημερίδα Γκράνμα και ο ιστότοπος Cubadebate, τα δημοσίευσαν επίσης, πράγμα που διευκολύνει την μελέτη τους σε μια κοινωνία όλο και πιο μηχανογραφημένη, καθώς και το να φτάσουν στις δεκάδες χιλιάδες συνεργάτες της Κούβας στο εξωτερικό.





Αυτά τα μέτρα θα συμβάλλουν ώστε αυτές οι συζητήσεις να είναι ανοικτές και δημοκρατικές, πλούσιες σε περιεχόμενο και συγκεκριμένες σε ιδέες και προτάσεις.



Η επεξεργασία του Εννοιολογικού Προσδιορισμού εκπληρώνει τον Στόχο 65 που εγκρίθηκε στην Πρώτη Εθνική Συνδιάσκεψη του Κόμματος. Συνενώνει με σαφήνεια τις θεωρητικές βάσεις και τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που φιλοδοξούμε, σαν αποτέλεσμα της διαδικασίας επικαιροποίησης και γι αυτό το λόγο έχει εξαιρετική θεωρητική αξία, σαν θεωρητικός και εννοιολογικός οδηγός για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κούβα.

Το περιεχόμενό του συνθέτει το όραμα της χώρας (με άλλα λόγια, την κατάσταση που θέλει να φτάσει) και καθορίζεται σαν μια χώρα κυρίαρχη, ανεξάρτητη,σοσιαλιστική,δημοκρατική, βιώσιμη και ευημερούσα.

Όπως εξηγείται στο Συνέδριο, σε αυτή την φάση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί η τελική επεξεργασία του Εθνικού Συμβούλιο Ανάπτυξης μέχρι το 2030, λόγω της τεχνικής του πολυπλοκότητας, η οποία όμως θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο προσεχές έτος. Σε κάθε περίπτωση, θα συζητηθούν οι βάσεις του, οι άξονες και οι στρατηγικοί τομείς.

Και τα δύο κείμενα – ο Εννοιολογικός Προσδιορισμός και το Σχέδιο – συνδέονται στενά μεταξύ τους. Εάν το πρώτο εκφράζει γενικά το στόχο που βάζουμε μπροστά μας, συνθέτει με ακρίβεια και καθορίζει το όραμα της χώρας, το δεύτερο αποτελεί την στρατηγική για την επίτευξή του.

Με τον ίδιο τρόπο όπως πριν πέντε χρόνια, όταν υποβλήθηκαν σε συζήτηση οι Κατευθυντήριες γραμμές για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική, η γνώμη που εξέφρασε ο κάθε ένας που συμμετείχε στις συναντήσεις, μέλος του κόμματος ή όχι, θα ληφθούν υπ όψιν. Έχουν παρθεί τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για να καταχωρηθούν και επεξεργαστούν με αξιόπιστο τρόπο.

Όπως ενέκρινε το Συνέδριο, η εκδοχή των κειμένων που θα προκύψει από αυτή τη συζήτηση, θα υποβληθεί στην Κεντρική Επιτροπή για τελική έγκριση και θα σταλεί για ανάλυση στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, το νομοθετικό σώμα στο οποίο αντιστοιχεί για να τους δώσει νομική ισχύ.

Η ενεργητική συμμετοχή των εκατομμυρίων κουβανών – κομματικών και μη - που καλούνται σε αυτή την διαβούλευση, είναι απαραίτητη για να εδραιωθεί η συγκατάθεση για το μέλλον της Κούβας.

Όπως είπε ο Πρώτος Γραμματέας μας στην ομιλία του στο κλείσιμο του Συνεδρίου:”Σε ένα τέτοιας φύσης ζήτημα, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί η συνειδητή υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας, γι αυτό είναι απαραίτητο να ακουστούν, να αιτιολογηθούν και να ληφθούν υπ όψη, οι απόψεις των μελών του κόμματος και του λαού γενικότερα”.

Οι νέοι πρέπει να είναι γνωρίζουν ότι σε αυτή τη συζήτηση βρίσκεται το μέλλον της Πατρίδας και απ αυτό προκύπτει η σημασία και η αναγκαιότητα της ενεργητικής τους συμμετοχής.

Μπροστά σε αυτήν την πλατιά εθνική συζήτηση που ξεκινά, δεν λείπουν οι εχθροί, οι σκεπτικιστές, οι αμφιταλαντευόμενοι, αυτοί που αναπαράγουν τις συκοφαντικές εκστρατείες από το εξωτερικό ενάντια στο Κόμμα και την Επανάσταση, αυτοί που ονειρεύονται στην επιστροφή σε μια κοινωνία που θα υπόκειται στην επιθυμία και τις αξιώσεις των γιάνκις.

Αλλά, αυτό που θα επικρατήσει η νικηφόρα εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού στην Επανάσταση και στο μοναδικό του Κόμμα, η συνεισφορά του στον εμπλουτισμό των δύο κειμένων που χαράσσουν και αποτυπώνουν την μοίρα της χώρας.

Η πραγματοποίηση αυτής της διαδικασίας θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση των κύριων καθηκόντων του Κόμματος , όπως διατυπώθηκαν από τον σύντροφο Ραούλ: Η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, ο αγώνας για την ειρήνη, η ενότητα και η ιδεολογική σταθερότητα.


Σήμερα είναι αισθητή πιο πολύ η φράση του Φιντέλ στην τελική σύνοδο του Συνεδρίου: “Θα επιχειρήσουμε αυτή την πορεία και θα  τελειοποιήσουμε ότι πρέπει να τελειοποιηθεί, με πίστη και αφοσίωση  και ενωμένες δυνάμεις, όπως ο Μαρτί, ο Μασέο και ο Γκόμες, σε μια ασταμάτητη πορεία. Ο  κουβανικός λαός   θα νικήσει”.