Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ο Στρατός της Ονδούρας δολοφόνησε την Μπέρτα Κάσερες

Πηγή : telesurtv.net

Ένας πρώην στρατιωτικός Τάγματος Θανάτου εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ, ο οποίος αρνήθηκε να πραγματοποιήσει δολοφονίες ακτιβιστών, μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα The Guardian.

Μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων του στρατού της Ονδούρας, είχε την ιθαγενή ηγέτη Μπέρτα Κάσερες στη λίστα των ανθρώπων που θα δολοφονούσαν, ενώ ένα μέλος αυτής της μονάδας που λειτουργεί ως τάγμα θανάτου, διαβεβαίωσε ότι είναι σίγουρος 100%” ότι ο στρατός δολοφόνησε την ιθαγενή ηγέτη.

Από την άλλη, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Guardian, αυτοί που αρνήθηκαν από το στρατιωτικό προσωπικό να εκτελέσουν διαταγές για την δολοφονία ανθρώπων που βρίσκονται στη λίστα θανάτου, έχουν εξαφανιστεί.


Είμαι 100% σίγουρος” ότι η Κάσερες δολοφονήθηκε από τον στρατό της Ονδούρας, δήλωσε ένας λοχίας με το ψευδώνυμο – για λόγους ασφαλείας – Ροντρίγκο Κρους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Ό Κρους ανέφερε ότι γνωρίζει ένα “θάλαμο βασανιστηρίων” του στρατού και μια μέρα είδε φρέσκο αίμα, σφυριά, αλυσίδες και άλλα όργανα βασανισμού.

Η Κάσερες η οποία είχε ξεκινήσει μια σκληρή μάχη ενάντια στο υδροηλεκτρικό φράγμα Άγουα Σάρκα, είχε αναφέρει ότι βρισκόταν σε μαύρη λίστα και είχε δεχθεί 33 απειλές για την ζωή της, λόγω της εκστρατείας της ενάντια στο φράγμα. Ηταν ιδρυτικό στέλεχος του Λαικού Συμβουλίου  Ιθαγενών της Ονδούρα (Copinh).

Ο Κρούς επιβεβαίωσε επίσης ότι έχει δει αρκετές μαύρες λίστες με ονόματα ακτιβιστών της περιοχής Μπάχο ντε Άγουαν που παράγει φοινικέλαιο, και του Κινήματος Αγροτικής Ενότητας.

Μία από τις λίστες η οποία περιελάμβανε επιφανείς ηγέτες των αγροτών που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη γη τους, παραδόθηκε από την υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (Fusina) σε μια μονάδα στρατιωτικής αστυνομίας, μήνες πριν η βραβευμένη ακτιβίστρια δολοφονηθεί τον περασμένο Μάρτη.

Ο Κρους ήταν μέλος αυτής της μονάδας και διέφυγε από την χώρα φοβούμενος ότι θα δολοφονηθεί, όπως δήλωσε τηλεφωνικά στην βρετανική εφημερίδα. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ίδιος, καθώς και άλλοι που είδαν την λίστα που περιελάμβανε την Κάσερες, αρνήθηκαν να εκτελέσουν την διαταγή της εκτέλεσης.

Ο υπολοχαγός μας αρνήθηκε επίσης να πραγματοποιήσει αρκετές δολοφονίες, γιατί επρόκειτο για αξιοπρεπείς ανθρώπους που αγωνίζονταν για τις κοινότητές τους”, δήλωσε ο αρχιλοχίας Κρους. Ο υπολοχαγός μας είπε επίσης, ότι η διαταγή προέρχονταν από ψηλά στην ιεραρχία του στρατού και ότι ο ίδιος πιέστηκε από τον διοικητή Ξάτρουτς για να εκτελέσει αυτές τις διαταγές.

Η Ειδική Μονάδα του στρατού δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει την πολιτική αστυνομική δύναμη και είναι ανάμεσα στους οργανισμούς της κεντροαμερικανικής χώρας, που έλαβαν 200 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ και 750 εκατομμύρια από το βορειοαμερικάνικο Ταμείο για την Ευημερία της Συμμαχίας στο Βόρειο Τρίγωνο, το οποίο περιλαμβάνει το Ελ Σαλβαδόρ, την Γουατεμάλα και την Ονδούρα, του οποίου ο σκοπός υποτίθεται ότι είναι να εξαλείψει την μετανάστευση πολιτών τρίτων χωρών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη βορειοαμερικάνικη Βουλή των Αντιπροσώπων κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει να αποσυρθούν δυνάμεις ασφαλείας και να ανασταλεί η (στρατιωτική) εκπαίδευση στην Ονδούρα, να αποσύρει στρατιωτικό εξοπλισμό και δάνεια, μέχρι η χώρα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Υπηρεσία Εθνικής Αφάλειας (Fusina) έχει λάβει εκπαίδευση από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και το FBI.

Ένας από τους πέντε ύποπτους που συνελήφθησαν για την δολοφονία της Κάσερες, βρισκόταν σε ενεργή στρατιωτική υπηρεσία στο Ιράκ μαζί με βορειοαμερικάνικες δυνάμεις, οι οποίες τον υπέβαλαν σε μαθήματα ειδικών επιχειρήσεων.

Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το αμφιλεγόμενο υδροηλεκτρικό έργο, η Desarrollos Energéticos S.A, γνωστή και ως DESA, έχει ένα συμβόλαιο από τις 15 Δεκέμβρη με την FINTRAC , εταιρεία συνδεδεμένη με τον USAID (Χρηματοδοτικό οργανισμό της CIA, που ασχολείται με έργα αποσταθεροποίησης και πολιτικές παρεμβάσεις σε όλο τον κόσμο).

Αυτό το συμβόλαιο υπογράφτηκε τρεις μήνες πριν την δολοφονία της Κάσερες. Από το 2010 μέχρι το 2015 πάνω από 100 αγωνιστές για το περιβάλλον, έχουν δολοφονηθεί στην Ονδούρα. Αυτή η χώρα της Κεντρικής Αμερικής είναι από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για τους ακτιβιστές, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.