Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Συνάντηση ΥπΕξ των χωρών της ALBA στο Καράκας

Πηγή: cubadebate.cu

Το Πολιτικό Συμβούλιο της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Δικής μας Αμερική (ALBA) συναντιέται την Τετάρτη στο Καράκας της Βενεζουέλας με στόχο τη συζήτηση κοινών στρατηγικών για την άμυνα της περιοχής. Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος σημείωσε ότι στην συνάντηση θα είναι παρόντες όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συγκροτούν την περιφερειακή αυτή ένωση. “Θα έχουμε την παρουσία όλων των Υπουργών Εξωτερικών όλων των χωρών της ALBA με έναν μόνο στόχο: Κοινή στρατηγική άμυνας και απελευθέρωση της επαναστατικής μας διαδικασίας”, δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο.

Πρόσφατα η ALBA απέρριψε τις επιθέσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας και του λαού της.

Με ένα επίσημο ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου απέρριψαν την έκθεση του Αλμάγκρο, η οποία παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας. Αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή που η Βενεζουέλα έγινε στόχος επιθέσεων και παρεμβατικών δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΚ, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή του στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και υποστήριξε την εφαρμογή της Δημοκρατικής Χάρτας ενάντια στην Βενεζουέλα.

Από την άλλη, ο πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στη Διεθνή Επιτροπή Διαλόγου με την Βενεζουέλα, στην οποία κάνει τρεις προτάσεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ατζέντα που τέθηκε τις προηγούμενες μέρες. Η επίσημη εγκατάσταση της επιτροπής αλήθειας, δικαιοσύνης και αποκατάστασης των θυμάτων, η συμφωνία στο σεβασμό των θεσμών της χώρας και το σταμάτημα της βίας, είναι οι απαιτήσεις που έθεσε ο αρχηγός του κράτους σε αυτή την περίπτωση.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία, η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η δεύτερη συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη τη Δευτέρα, αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του συνασπισμού της δεξιάς, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Nτέλσι Ροντρίγκες.

Στεκόμαστε με υπευθυνότητα ως εκπρόσωποι της Βενεζουέλας, προωθώντας μια ατζέντα που έχει ήδη συμφωνηθεί από πριν, δήλωσε η Βενεζολάνα υπουργός.


(Με πληροφορίες από Juventud Rebelde)