Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Εκλογές θρίλερ στο Περού: Οριακή νίκη του Κουτσίνσκι έναντι της Φουτζιμόρι


Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε σήμερα Τρίτη το Εθνικό Γραφείο Εκλογικών Διαδικασιών (ONPE), με καταμετρημένο το 97,9% των εκλογικών τμημάτων, ο Πάμπλο Κουτσίνσκι, υποψήφιος του κόμματος “Περουβιανοί για την Αλλαγή” (PKK) λαμβάνει περίπου 50,15% των ψήφων, ενώ η αντίπαλός του Κέικο Φουτζιμόρι, το 49,85% των ψήφων, με διαφορά λιγότερες από 50.000 ψήφους, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Τelesur στο Περού.
Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από το ΟΝPE το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, ωστόσο η οριακή νίκη του Κουτσίνσκι φαίνεται να διασφαλίζεται.
Παρ όλα αυτά η Κέικο Φουτζιμόρι (κόρη του πρώην δικτάτορα) δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των απομακρυσμένων περιοχών και του εξωτερικού θα ανατρέψει το αποτέλεσμα, ενώ ο στατιστικολόγος Κάρλος Άντερσον θεωρεί ότι είναι “ στατιστικά αδύνατον” να ανατραπεί η διατηρούμενη τάση στο πάνω από το 90% των καταμετρημένων ψήφων.

Ο διαφαινόμενος νικητής των προεδρικών εκλογών, οι οποίες για πρώτη φορά από το 1990 - με υποψηφίους τότε τον μετέπειτα δικτάτορα Αλμπέρτο Φουτζιμόρι και τον γνωστό συγγραφέα Μάριο Βάργκας Γιόσα - οδηγήθηκαν σε δεύτερο γύρο, θεωρείται υπέρμαχος της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και η επικράτησή του είναι ένα βήμα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς για την εδραίωση της θέσης της στην περιοχή μέσω στρατηγικών που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και πραξικοπήματα, όπως στην περίπτωση της Βραζιλίας. 
Παρόλα αυτά, στο δεύτερο γύρο ο Κουτσίνσκι συσπείρωσε κόσμο σε ένα ευρύ αντι-φουτζιμορικό μέτωπο, παίρνοντας ψήφους τόσο από τη νεοφιλελεύθερη δεξιά (με θερμή στήριξη από τον συγγραφέα Βάργκας Γιόσα σε πρόσφατο άρθρο του) όσο και από την αριστερά, σύμφωνα με τη λογική του "μικρότερου κακού".
Η αναλύτρια Μικαέλα Ράιαν υπενθύμισε ότι ο νέος πρόεδρος, λόγω της μεγάλης του ενασχόλησης με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έξω από το Περού και εγκατέλειψε την βορειοαμερικάνικη υπηκοότητα λίγο πριν τις εκλογές.
Ένα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία ήταν η πιθανολογούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, που παρ ότι αυτό διαψεύστηκε από τον Κουτσίνσκι ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πόσιμου Νερού του Περού (FENTAP), Λουίς Ντελγάδο υποστήριξε το αντίθετο.
Τέλος, ο Κουτσίνσκι θεωρείται στο Περού ο υποψήφιος των νεοφιλελεύθερων ελίτ και των μεγάλων επιχειρήσεων και όπως όλα δείχνουν, το Περού θα έχει μια νέα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.



Σχετική ανάρτηση: