Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Έντονο ενδιαφέρον βορειοαμερικανικών επιχειρήσεων με αφορμή το ταξίδι Ομπάμα στην Κούβα

Πηγή: Cubadebate

Το επικείμενο ταξίδι του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ενισχύει τις προσδοκίες βορειοαμερικανικών επιχειρήσεων για δεσμούς με το νησί, παρά τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό (εμπάργκο). Αυξημένη αισιοδοξία για την άρση αυτών των μονομερών κυρώσεων, εξέφρασαν εκπρόσωποι σημαντικών βορειοαμερικανικών επιχειρήσεων, όπως επισημαίνει ένα άρθρο της εφημερίδας The Hill, που εξειδικεύεται σε θέματα του Κογκρέσου.

 
Η εφημερίδα παραθέτει σχετικές δηλώσεις του Jodi Bond, αντιπροέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου για την Αμερικάνικη Ήπειρο, o οποίος διαβεβαιώνει ότι μια μικρή μειοψηφία από τα μέλη του Καπιτώλιου είναι αντίθετοι στο σταμάτημα αυτών των εξαναγκαστικών μέτρων ενάντια στην Κούβα. Ανάμεσα σε αυτούς, η εφημερίδα αναφέρει κάποιους βουλευτές κουβανικής καταγωγής που παραδοσιακά επιδίδονται σε μια τέτοιου τύπου δράση.
Το άρθρο, που υπογράφεται από τους δημοσιογράφους Megan R. Wilson και Vicki Needha, επισημαίνει ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε από τους προέδρους και των δύο χωρών στις 17 Δεκέμβρη 2014 για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων, προκάλεσε μια σειρά ευνοϊκών αντιδράσεων για μια διμερή προσέγγιση, χωρίς προηγούμενο στις τελευταίες έξι δεκαετίες.
Η ιστορική επίσκεψη του αρχηγού του Λευκού Οίκου στην Κούβα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 22 Μάρτη, είναι η πρώτη σε σχεδόν 90 χρόνια και κάνει κάποιους ειδικούς να σκέφτονται ότι είναι ζήτημα χρόνου η άρση του εμπορικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στο νησί της Καραϊβικής. Ο αριθμός των γκρουπ και των εταιρειών που ασκούσαν πίεση υπέρ ενός ανοιχτού εμπορίου με το νησί της Καραϊβικής αυξήθηκε από 31 σε 97 το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του The Hill.
Θέλουμε αυτό να αυξηθεί, αναζητούμε μια απελευθέρωση και γι' αυτό επωφελούμαστε από το ταξίδι του Προέδρου σαν μια κίνηση διαλόγου και οικονομικών ευκαιριών για τις δυο χώρες, επεσήμανε ο Scott Parven, της εταιρείας Συμβούλων Akin Gump Strauss Hauer and Feld. H ιστορία θα δει αυτό το ταξίδι σαν ένα κύκλο στις σχέσεις και στην επιτάχυνση του ρυθμού άρσης του εμπάργκο (αποκλεισμού) ολοκληρωτικά, προσέθεσε ο Parven.
Οι κουβανικές αρχές θεωρούν ότι ο αποκλεισμός (bloqueo) είναι ο βασικός ύφαλος για να επιτευχθεί η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας. Η κυβέρνηση του νησιού απαιτεί επιπλέον, το σταμάτημα των παράνομων εκπομπών, καθώς και την εγκατάλειψη των επιθετικών προγραμμάτων – που ακόμα ισχύουν, αλλά με άλλες μεθόδους – και επιδιώκουν να αλλάξουν το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα της Κούβας.
Με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα, ένα editorial της εφημερίδας Granma, επίσημου οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, που δημοσιεύτηκε χθες, επιβεβαιώνει την θέληση για πρόοδο αυτών των δεσμών πάνω στη βάση των αρχών της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και της Διακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης.