Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

55 χρόνια ICAP (+fotos)

Πηγή: Granma

Αβάνα – Το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) γιόρτασε την επέτειο των 55 χρόνων από την ίδρυσή του με μια πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας, παρουσία του Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπουργού Εξωτερικών, του Χοσέ Ραμόν Μπαλαγουέρ Καμπρέρα, μέλους της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων,  καθώς και των Πέντε ηρώων της Δημοκρατίας της Κούβας.

Ο Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, Αρχηγός του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρούς, έστειλε ευχητήριο μήνυμα στους εργαζόμενους του ICAP  με το οποίο τους συγχαίρει για τη δουλειά τους:

Aξιότιμοι εργαζόμενοι του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών:

'Eχουν περάσει 55 χρόνια από τότε που ο Comandante en Jefe δημιούργησε το ICAP, με τη δέσμευση να είμαστε αλληλέγγυοι, που θα αποτελούσε πάντα ένα ουσιώδες συστατικό στοιχείο της Επανάστασης.

Σ' αυτή την τόσο σημαντική επέτειο, δεχτείτε τα συγχαρητήριά μου για την συμβολή σας στο όμορφο έργο της αδερφοποίησης της Κούβας με τους λαούς όλου του κόσμου.

Μια δυνατή αγκαλιά,

Ραούλ Κάστρο Ρους

Ο Ραμόν Λαμπανίνιο Σαλασάρ, ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας, είπε ότι στο όνομα το δικό του και των αδερφών του, αναφερόμενος στον Εράρδο Ερνάντες, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονσάλες και Ρενέ Γκονσάλες, είναι βαθιά συγκινημένος για αυτή την σημαντική επέτειο και τόνισε:

“Ευχαριστώ το ICAP και το λαό της Κούβας που έμεινε στο πλευρό μας όλον αυτόν τον καιρό, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται, ενάντια στον αποκλεισμό, απαιτώντας το κλείσιμο της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο και την επιστροφή του εδάφους που έχει καταλάβει, και ενάντια στον Νόμο Κουβανικής Προσαρμογής”.

H διεύθυνση του ICAP απένειμε σε ένδειξη αναγνώρισης,  έργα του  εικαστικού καλλιτέχνη Aλμπέρτο Λεσκάι και του σκιτσογράφου Λουίς Ραμίρες Χιμένες, στους ιδρυτές του, στον Comandante en Jefe Φιντέλ Κάστρο και στον Αρχηγό του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρούς.

Από πλευράς της, η Κένια Σεράνο Πουίγ, πρόεδρος του ICAP, διακήρυξε τη δέσμευση του οργανισμού για την δημιουργία του νέου ανθρώπου. Υπενθύμισε επιπλέον, ότι στο μέγιστο βαθμό, αυτό το ινστιτούτο έχει νιώσει και συνεχίζει να νοιώθει ότι το “να είμαστε διεθνιστές δεν είναι να δίνουμε ότι περισσεύει, αλλά να μοιραζόμαστε αυτό που υπάρχει”.

Η Κένια Σεράνο, βουλευτής επίσης της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, υπογράμμισε ότι η κληρονομιά και το παράδειγμα του ICAP βρίσκεται στους εργαζόμενους του ινστιτούτου, και είναι σίγουρο ότι η κληρονομιά και το παράδειγμα των ανδρών και των γυναικών του παραμένει ακέραιο.

Διακρίσεις απονεμήθηκαν επίσης σε 14 εργαζόμενους του ICAP για την προσφορά που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα, μεταξύ αυτών, πάνω από τους μισούς  έχουν υπηρεσία πάνω από 40 χρόνια στο ICAP.


Bruno Rodriguez
Ramon Balaguer Cabrera

Los Cinco Heroes
Ramon Labañino
Kenia Serrano
Βαγγέλης Γονατάς - Κένια Σεράνο - Λουκία Κωνσταντίνου