Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Ομπάμα διατηρεί νόμο που υποστηρίζει τον αποκλεισμό της Κούβας

Πηγή: Telesur

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπάρακ Ομπάμα, παρέτεινε στις 5 Σεπτέμβρη για ένα ακόμα χρόνο το λεγόμενο "Νόμο Εμπορίου με τον Εχθρό", που ισχύει από το 1917, και διατηρεί τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοποικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στην Κούβα για πάνω από μισό αιώνα.

Με ανακοινωθέν που έστειλε την προηγούμενη Πέμπτη στους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, ο πρόδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απόφασή του να παρατείνει για ένα ακόμα χρόνο το νόμο μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2016, "είναι το εθνικό συμφέρον" των ΗΠΑ. 


Ο διαβόητος αυτός νόμος εγκρίθηκε από το Κονγκρέσο στιςς 6 Οκτωβρίου 1917, πριν την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, όπως απαγόρευση εμπορίου, σε εχθρικές χώρες εν καιρώ πολέμου ή άλλες περιόδους έκτακτης ανάγκης για την εθνική ασφάλεια. 

Ο "Νόμος Εμπορίου με τον Εχθρό" χρησιμοποιήθηκε το 1962 από τον πρόεδρο Τζον Κένεντι για να επιβάλει τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό κατά της Κούβας, και κάθε χρόνο παρατεινόταν από τους  9 επόμενους προέδρους. 

Αυτό τον καιρό, η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία επιβάλλονται κυρώσεις εξαιτίας αυτού του νόμου. Το 2008 το μέτρο αυτό άρθηκε για τη Βόρεια Κορέα. Κατά το παρελθόν αυτή η νομοθεσία εφαρμόστηκε κατά χωρών όπως η Κίνα και το Βιετνάμ.

Παρ' όλα αυτά, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε, διατηρώντας την ανωνυμία του, ότι η "καινοτομία" του Νόμου Εμπορίου με τον Εχθρό είναι ότι "μεγιστοποιεί την ευελιξία του προέδρου να διαχειριστεί το εμπάργκο στην Κούβα και να επιτρέπει ορισμένες συναλλαγές". Επιπλέον, πρόσθεσε ότι αυτή η ευελιξία είναι θεμελιώδης για τη δέσμευση της κυβέρνησης Ομπάμα να βοηθήσει τον κουβανικό λαό "να αποφασίσει ελεύθερα το μέλλον του".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Peter Boogaard, είπε ότι ο Ομπάμα συνεχίζει να πιστεύει ότι το Κονγκρέσο θα έπρεπε να άρει τον αποκλεισμό στην Κούβα και ήδη έχει πάρει μια σειρά μέτρων για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το νησί. Τόνισε ακόμα ότι μέχρι να δραστηριοποιηθεί το Κονγκρέσο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει συνετά και υπεύθυνα μέτρα για να επιτρέψει το εμπόριο και τα ταξίδια με την Κούβα, στα πλαίσια των περιορισμών που επιβάλει ο αποκλεισμός.