Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

70η επέτειος της εισαγωγής του Φιντέλ στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας

Πηγή:cubadebate.cu

Εορτάζεται σε όλη την Κούβα, η 70η επέτειος από την εισαγωγή του Φιντέλ Κάστρο Ρουζ στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Κυρίως, οι φοιτητές όλης της χώρας θα πραγματοποιήσουν Ημερίδα – Αφιέρωμα, προβληματισμών και επιβεβαίωσης, στις 4 Σεπτέμβρη.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών (FEU) Τζένιφερ Μπέγιο Μαρτίνες δήλωσε ότι οι φοιτητές θα γιορτάσουν αυτή την επέτειο σε κάθε τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και σχολή, καθώς ο ιστορικός ηγέτης της κουβανικής Επανάστασης, φαντάζει στα μάτια τους, σαν ο αιώνιος συμφοιτητής. 


Το Πανεπιστήμιο της Αβάνας, η αρχαιότερη Πανεπιστημιακή σχολή της χώρας με διακόσια χρόνια ιστορίας, θα είναι η κεντρική έδρα των εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί και θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ.

Η μέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπίπτει με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2015-2016 και την υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών, που όπως ο Φιντέλ το 1945, εγγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας την 1η Σεπτέμβρη.

Η Mπέγιο Μαρτίνες ανακοίνωσε επίσης ότι στο χώρο του Πανεπιστημίου θα οργανωθεί συζήτηση με θέμα “Διάλογος Γενεών”, εκθέσεις φωτογραφίας και μια πρωινή πορεία από τη φυλακή του Χοσέ Μαρτί (Fragua Martiana) στην είσοδο του Πανεπιστημίου.

Προσέθεσε επίσης, ότι γνωστή έκφραση του Φιντέλ (για το Πανεπιστήμιο) “εδώ έγινα Επαναστάτης” θα είναι το θέμα εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό χώρο “La pupila asombrada” που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, από το Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας Χοσέ Μαρτί.

Εξήγησε ότι ο πολιτιστικός χώρος “La pupila asombrada” συγκεντρώνει και συνδυάζει εικαστικές τέχνες, μουσική, ποίηση, δημοσιογραφία, τεχνολογία, διάλογο και ιδέες και από την δημιουργία του το Γενάρη του 2014, στηρίχτηκε από τη FEU και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, που είναι το πιο πιστό κοινό του.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών επεσήμανε επίσης, ότι από τις 4 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν διάφορες δραστηριότητες στα Πανεπιστήμια, μέχρι την 17 Νοέμβρη – Διεθνή Ημέρα των Φοιτητών - , ημέρα που συμπληρώνονται επίσης 10 χρόνια από εκείνη την αξέχαστη ομιλία του Φιντέλ στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Αβάνας.