Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της CELAC συζητoύν την περιφερειακή ατζέντα του 2020

 Πηγή: telesurtv.net
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής  (CELAC)  συναντήθηκαν την Τρίτη στο Κίτο, πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στην ατζέντα  του μπλοκ των χωρών για τα επόμενα 5 χρόνια.

Το προτεινόμενο ντοκουμέντο περιλαμβάνει πέντε τομείς εργασίας, που προτείνονται από τις προεδρεύουσες χώρες (Κόστα Ρίκα 2014, Εκουαδόρ 2015), σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών και Ανθρώπινης Κινητικότητας του Εκουαδόρ.

Η εν λόγω συνάντηση έχει σκοπό την αξιολόγηση των προτάσεων για την επίτευξη των  στόχων του μπλοκ: Tη μείωση της ακραίας φτώχειας και της ανισότητας, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την  τεχνολογία και καινοτομία, καθώς και, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τις υποδομές, τη διασύνδεση και τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη.

Ένα  άλλο από τα θέματα που θα εξετάσει η ατζέντα είναι οι σχέσεις της CELAC με χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Τουρκία και η Ιαπωνία, καθώς και με άλλους συνασπισμούς όπως είναι η ΕυρωπαΪκή Ένωση (ΕΕ).

Συμμαχία  CELAC – Κίνας

Η συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της CELAC και του Γουανγκ Μπαοτόνγκ, υποδιευθυντή Λατινικής Αμερικής και ΚαραΪβικής του  Κινέζικου Υπουργείου Εξωτερικών, έδωσε νέα ώθηση στην υφιστάμενη συνεργασία, σύμφωνα με τον κινέζο αξιωματούχο.

Στη  συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα πλαίσια του Φόρουμ μεταξύ CELAC και Κίνας, συμφωνήθηκε επένδυση 35 δις δολαρίων σε διάφορα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μου στοχεύουν στη μείωση της φτώχειας καθώς και στη βελτίωση άλλων αντίστοιχων δεικτών.