Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Γραμματέας UNASUR: Είναι απαραίτητο να τελειώσει ο αποκλεισμός της Κούβας

Πηγή: Telesur

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Εθνών (UNASUR), Ερνέστο Σαμπέρ, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να τελειώσει ο οικονομικός, χρηματιστικός και εμπορικός αποκλεισμός που οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν κατά της Κούβας και που έχει προκαλέσει εκατομμύρια απώλειες στη χώρα της Καραϊβικής.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στην καταλανική εφημερίδα Gara, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των διαφορών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα, με την ευκαιρία της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων που είχαν διακοπεί για πάνω από 50 χρόνια.

Ο Σαμπέρ πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του οργανισμού τον οποίο εκπροσωπεί στους διαλόγους μεταξύ των δύο χωρών θα είναι πολύ περιορισμένη. Ωστόσο, η UNASUR χαιρετίζει την επιστροφή της Κούβας στους κόλπους της ένωσης των αμερικανικών κρατών.

"Είναι ένα άσωτος υιός που επιστρέφει στο σπίτι του. Η διαφορά είναι ότι εδώ ο υιός δεν έφυγε, αλλά τον έδιωξαν", είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με τους Διαλόγους της Ειρήνης της Κολομβίας, ο Σαμπέρ εκδήλωσε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συζητήσεις και πρότεινε τη μεγαλύτερη συμμετοχή της UNASUR στην εκτέλεση αυτών των συμφωνιών και την εφαρμογή των μέτρων σε ζητήματα αλήθειας, δικαιοσύνης και αποκατάστασης.

Το Σάββατο (7 Φεβρουαρίου) συμπληρώθηκαν 53 χρόνια από την έναρξη του αποκλεισμού που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα ως παρεμβατικό μέτρο στην προσπάθεια να ανατραπεί η Επανάσταση που ξεκίνησε ο Φιντέλ Κάστρο. Παρόλα τα 53 αυτά χρόνια αποκλεισμού, η Κούβα έχει να επιδείξει μακρά λίστα επιτευγμάτων κοινωνικής, υγειονομικής, πολιτιστικής και αθλητικής φύσεως.