Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Οι ΗΠΑ κατέβαλαν αποζημίωση στον Άλαν Γκρος , που συνεχίζει να εργάζεται για τον εργοδότη του

Πηγή: cubadebate.cu

Ο Άλαν Γκρος, ο εργολάβος που  απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από  πέντε χρόνια στις κουβανικές φυλακές για ανατρεπτική δραστηριότητα, θα λάβει από την βορειοαμερικάνικη κυβέρνηση το ποσόν των 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων, σαν μέρος της συμφωνίας με τον εργοδότη του, δήλωσε την Τρίτη ο USAID ( Οργανισμός των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη), οργάνωση συνδεδεμένη με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Γκρος εργάζονταν για την εταιρεία DAI με έδρα το Μέριλαντ των ΗΠΑ, συμμετέχοντας σε ένα παράνομο πρόγραμμα στην Κούβα που χρηματοδοτούσε ο USAID, του οποίου ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εταιρεία DAI είχε ζητήσει το ποσό των 7 εκατομμυρίων για τον Γκρος, προσθέτοντας ότι «Κατανοούμε ότι τα χρήματα που θα  πάνε στον Άλαν Γκρος σαν μέρος μιας συμφωνίας ανάμεσα στα δύο μέρη, και θα καταβληθούν  μέσα στις επόμενες μέρες». 
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας DAI  Στήβεν Ο Κόνορ   δήλωσε ότι « η εταιρεία είναι ευχαριστημένη που ο Γκρός επέστρεψε σπίτι του και το νομικό αυτό ζήτημα διευθετήθηκε».

Ο Γκρός, παρέμενε φυλακισμένος στην Κούβα από το 2009 μέχρι την περασμένη εβδομάδα που απελευθερώθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους, όταν οι κυβερνήσεις  των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαθιστώντας τις διπλωματικές σχέσεις  προχώρησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ο USAID αναφέρεται ότι «ο διακανονισμός  προβλέπει την πληρωμή από πλευράς του USAID μη αναμενόμενων αξιώσεων, μέσω ενός συμβολαίου  αποζημίωσης για κάλυψη εξόδων, συμπεριλαμβανομένων και των επιβαρύνσεων που συνδέονται με τον Άλαν Γκρός».

Τον Νοέμβριο του 2012 ο Γκρός και η σύζυγός του Τζούντυ διατύπωσαν μία αξίωση 60 εκατομμυρίων δολαρίων για αμέλεια, εναντίον της εταιρείας DAI και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο USAID συνεχίζουν να αναπτύσσουν με την εταιρεία DAI σχέδια στο εξωτερικό, αρκετά από τα οποία αποσκοπούν στην παρέμβαση και την ανατροπή, για τα οποία επενδύει αρκετά  δισεκατομμύρια δολάρια.

 Mε πληροφορίες από jornada.unam.mx