Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Επανεξελέγη η Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία - Νίκη του Frente Amplio στην Ουρουγουάη

Πηγές: telesur / página12

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βραζιλίας, με καταμετρημένο  το 98,29% των ψήφων, η νυν αρχηγός της κυβέρνησης και του κράτους και υποψήφια του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) Ντίλμα Ρούσεφ,  κερδίζει το 51,48% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των εκλογών, έναντι του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της Αέσιο Νέβες που λαμβάνει το 48,52% των ψήφων.

Η διαφορά σε ψήφους μεταξύ των 2 υποψηφίων, είναι πάνω από 3 εκατομμύρια ψήφοι υπέρ της Ρούσεφ.

Η Ντίλμα Ρούσεφ ξεκινά την δεύτερη θητεία της έχοντας επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας στην Βραζιλία, όπως αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς- μεταξύ των οποίων – ο ΟΗΕ.

Στην νέα κυβερνητική θητεία θα επικεντρώσει:

Στην μεταρρύθμιση του πολιτικού – εκλογικού συστήματος της Βραζιλίας, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης στρεβλώσεων του αντιπροσωπευτικού μοντέλου και ενίσχυσης της λαϊκής συμμετοχής.

Στην αποκέντρωση των κοινωνικών παροχών  και την ενίσχυση των πανεθνικών κοινωνικών προγραμμάτων: To καλάθι της νοικοκυράς”, “Ηλεκτρισμός για όλους”, “Περισσότεροι Γιατροί”, “ Το σπίτι μου, η ζωή μου”.

Περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την υγεία με αναδιανομή των προερχόμενων από το πετρέλαιο πόρους,  με την Petrobras μοχλό κοινωνικής ανάπτυξης.

Καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος.

Διάσωση της ιστορικής μνήμης των Βραζιλιάνων στον αγώνα τους ενάντια στην δικτατορίας. Ενεργοποίηση της Επιτροπής Αλήθειας.

Προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής, θα συνεχίσει να είναι  η Λατινική Αμερική, η Αφρική, η Ασία και ο Αραβικός κόσμος.

Το πρόγραμμά της δίνει έμφαση στην προώθηση των περιφερειακών οργανισμών ολοκλήρωσης, όπως η UNASUR, CELAC, MERCOSUR και οι BRICS,  σαν κεντρικό άξονα της οικοδόμησης ενός πολυπολικού κόσμου σε αρμονία με τις οικονομικές, πολιτικές  και κοινωνικές αλλαγές στην ήπειρο.

Στη γειτονική Ουρουγουάη, πολύ κοντά σε μια νέα θητεία το Frente Amplio, με τον Ταβαρέ Βάσκες να αναδεικνύεται μεγάλος νικητής του α' γύρου των προεδρικών εκλογών, λαμβάνοντας 47,2% (με το 99,6% των ψήφων καταμετρημένες)Ο 74χρονος Βάσκες έχει ευρύ προβάδισμα εν όψει του β' γύρου στις 30 Νοεμβρίου, απέναντι στον Λουίς Λακάγιε του δεξιού Partido Nacional, που έλαβε 30,5%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Frente Amplio, ένας ευρύς συνασπισμός κομμάτων της κεντροαριστεράς, θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα βουλή (50 από τις 99 έδρες) καθώς και 15 από τις 30  έδρες στη Γερουσία. Σε περίπτωση εκλογής του Βάσκες θα πρόκειται για την τρίτη διαδοχική θητεία του πολιτικού σχηματισμού, μετά την πρώτη του Βάσκες (2005-2010) και τη δεύτερη του Χοσέ Μουχίκα (2010-2015).