Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Οι ”G77+Κίνα” ζητούν τον τερματισμό του αποκλεισμού (εμπάργκο) των ΗΠΑ κατά της Κούβας

Sacha Llorenti, πρεσβευτής της Βολιβίας στον ΟΗΕ
Πηγή: granma.cu

Ο Πρεσβευτής της Βολιβίας στα Ηνωμένα Έθνη,  Sacha Llorenti,  ζήτησε εκ νέου τον τερματισμό του εμπορικού  αποκλεισμού (εμπάργκο) που για 50 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στην Κούβα, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στο λαό της.

Εκ μέρους της ομάδας ”G77 + Κίνα” , της οποίας την Προεδρία έχει αυτό το διάστημα η Βολιβία, ο Llorenti  αναφέρθηκε  στις σοβαρές “απειλές για την ανθρωπότητα” που δημιουργεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ , σύμφωνα με μια έκθεση του δικτύου Τelesur.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι, “Απειλούνται ανθρώπινες ζωές, καθώς  υπονομεύεται από τον αποκλεισμό η δημόσια υγεία, καθώς επίσης και η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, τα τραπεζικά και χρηματοοικονομικά και το εξωτερικό εμπόριο”.

Αυτή η πραγματικότητα, που οι ΗΠΑ αρνούνται να αλλάξουν,  αποτελεί “μια κατάφωρη παραβίαση των αρχών που κατοχυρώνονται στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο”  και δημιουργεί «ασφυξία και ανθρωπιστικές καταστροφές στην Κούβα”.

Για τους λόγους αυτούς, εξ ονόματος της Ομάδας των “77 + Κίνα”  και της διεθνούς κοινότητας,  ο Sacha Llorenti  ζήτησε  "να σταματήσει ο απάνθρωπος  αποκλεισμός - γενοκτονία» και να  παρθούν επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα  σε αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζοντας έναν λόγο του Νέλσον Μαντέλα  υπέρ της Κούβας,  ο Πρεσβευτής της Βολιβίας στον ΟΗΕ είπε:  “ποτέ δεν θα μπορέσουν να κάνουν εμπάργκο στην κυριαρχία, στην εξέγερση και στην απεριόριστη αλληλεγγύη του λαού της Κούβας”,  της χώρας που  έστειλε   μπριγάδες  γιατρών και νοσηλευτών στην Σιέρα Λεόνε για την καταπολέμηση του ιού Εμπολα.  

Τέλος, ο πρεσβευτής  ζήτησε από την διεθνή  κοινότητα να πάρει υπ όψη της τις αποφάσεις του ΟΗΕ  κατά του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.