Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

"Η Κούβα αληθινός φίλος της Αφρικής", σύμφωνα με εφημερίδα της Νιγηρίας

By Doyin Ojosipe

Κοινωνικές οργανώσεις στη Νιγηρία μαζί με το Εργατικό Κονγκρέσο της χώρας, επαίνεσαν την Πέμπτη την κουβανική κυβέρνηση για την άμεση αντίδρασή της στη μάστιγα του Έμπολα στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Κάλεσαν ακόμα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να σταματήσουν να απειλούν την Κούβα με κυρώσεις και να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα.


Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον αποχωρούντα κουβανό πρέσβη στη Νιγηρία, Ούγκο Ρενέ Ράμος Μιλανές, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κονγκρέσου της Νιγηρίας, Ίσα Αρέμου, και ο σημαντικός κοινωνικός ηγέτης, Φέμι Φαλάνα (SAN), είπαν ότι η Κούβα έχει αναδειχτεί ως αληθινός φίλος της Αφρικής με την απάντησή της στη μάστιγα του Έμπολα. "Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Κούβα, μια χώρα που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αφρική αλλά είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται οποτεδήποτε η Αφρική χρειάζεται βοήθεια", είπαν οι επισκέπτες στον πρέσβη. 

Έκαναν αναδρομή στον ηρωικό ρόλο που έπαιξε η Κούβα στον αγώνα για την αποαποικιοποίηση της Αφρικής, ιδιαίτερα στην Αγκόλα όπου η Κούβα έστειλε χιλιάδες στρατιώτες να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της χώρας από το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής αφού οι Πορτογάλοι είχαν παραχωρήσει ανεξαρτησία στη χώρα. "Είμαστε περήφανοι για τις επιδόσεις σας ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας στην Αφρική. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συνεχίζετε να βοηθάτε τις αφρικανικές χώρες να καταπολεμήσουν την ελονοσία και άλλες θανατηφόρες ασθένειες".

Απαντώντας, ο κουβανός διπλωμάτης αποκάλυψε ότι 4.000 κουβανοί εργαζόμενοι στην υγεία βρίσκονται σε 32 αφρικανικές χώρες αυτό τον καιρό. Πρόσθεσε ότι σε ανταπόκριση στο αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μια εξειδικευμένη κουβανική ιατρική μπριγάδα από 165 επαγγελματίες βρίσκεται στη Σιέρρα Λεόνε για να βοηθήσει στη μάχη κατά του Έμπολα.

"Δύο ακόμα κουβανικές μπριγάδες (83 επαγγελματίες) για τη Λιβερία και τη Γουινέα έχουν ήδη φτάσει σε αυτές τις χώρες για να προσφέρουν βοήθεια. Συνολικά 256 κουβανοί επαγγελματίες εργάζονται σε πληγείσες δυτικοαφρικανικές χώρες". Ο πρέσβης είπε ακόμα στους προσκεκλημένους του ότι η Κούβα είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σε αφρικανικές χώρες που δεν έχει πληγεί από την επιδημία, όπου υπάρχει παρουσία κουβανών γιατρών.

 (Φωτό: Ο Ραούλ αποχαιρετά τους γιατρούς και νοσηλευτές της δεύτερας μπριγάδας που αναχώρησαν για Λιβερία και Γουινέα στις 21/10).