Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Χωρίς τον Ρενέ η Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τους Πέντε στο Λονδίνο

Πηγές: Granma, Prensa Latina

Ολοκλήρωσε το Σάββατο τις εργασίες της στο Λονδίνο η Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για την υπόθεση των Πέντε Κουβανών "Voices for the Five" (Φωνές για τους Πέντε), με τη συμμετοχή πολλών διεθνών προσωπικοτήτων αλλά με μεγάλο απόντα το Ρενέ Γκονσάλες, το βασικό μάρτυρα.

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα για να ταξιδέψει ο Ρενέ, επικαλούμενη νόμο που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όσους έχουν καταδικαστεί σε πάνω από 4 χρόνια κάθειρξη. Η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε επιστολή διαμαρτυρίας γι' αυτό το γεγονός, υπογραμμένη από βρετανούς βουλευτές και συνδικαλιστές. Η επιστολή χαρακτηρίζει την άρνηση βίζας στο Ρενέ πολιτική απόφαση και καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα.


Η Επιτροπή Έρευνας συγκροτείται από τον Γιογκές Σαμπχαρβάλ, πρώην υπουργό δικαιοσύνης της Ινδίας, τον Ζακ Τζακούμπ, πρώην μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής, και τον Φιλίπ Τεξιέ, γάλλο δικαστικό. Συνολικά στις εργασίες της επιτροπής συμμετέχουν γύρω στα 300 άτομα, δικηγόροι, ειδικοί και θύματα τρομοκρατίας. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από την Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, το Βιετνάμ, τον Καναδά, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και την Κούβα.
 
Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης έγινε αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης των Πέντε, από τη σύλληψή τους το 1998 μέχρι σήμερα, από το συνήγορο υπεράσπισης Μάρτιν Γκάρμπους. Επιπλέον, δόθηκαν λεπτομέρειες για το εγκληματικό έργο γνωστών τρομοκρατών όπως ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες και ο Ορλάντο Μπος, από τον αντισυνταγματάρχη Ρομπέρτο Ερνάντες, ερευνητή του υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας.

Ακούστηκαν ακόμα οι μαρτυρίες της Μπετίνα Παλενσουέλα και της Μαργαρίτα Μοράλες, αμφότερες θύματα τρομοκρατίας. Η πρώτη είναι κόρη της Αντριάνα Κόρτσο, διπλωματικής υπαλλήλου η οποία πέθανε σε βομβιστική επίθεση στην κουβανική πρεσβεία στη Λισαβώνα τον Απρίλιο του 1976. Η δεύτερη έχασε τον πατέρα της, τεχνικό διευθυντή της ομάδας ξιφασκίας της Κούβας, στην τρομοκρατική επίθεση στην πτήση 455 των Κουβανικών Αερογραμμών, τον Οκτώβριο του 1976 στα Μπάρμπαντος, με 73 συνολικά θύματα. Και οι δύο γυναίκες συμφώνησαν ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση των Πέντε τιμά τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της τρομοκρατίας στην Κούβα και τόνισαν την αναγκαιότητα της φυλάκισης του Ποσάδα Καρίλες, που ζει ελεύθερος το Μαϊάμι παρά τα πολυάριθμα εγκλήματατά του.

Σχετική ανάρτηση: Φωνές για τους Πέντε (Λονδίνο 7-8 Μαρτίου)