Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Το Libre καλεί σε κινητοποίηση το Σάββατο στην Ονδούρα

Πηγή: Telesur

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Επανίδρυσης (Libre), Μανουέλ Σελάγια, ανακοίνωσε ότι αυτό το Σάββατο θα καλέσει σε κινητοποίηση για να καταδικάσει τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα που εξέδωσε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) και τα οποία δίνουν νικητή τον δεξιό Χουάν Ερνάντες.  "Το Σάββατο θα καλέσουμε σε κινητοποιήσεις, έκλεψαν το θρίαμβο από το Libre, από την Ξιομάρα (Κάστρο), και θα το αποδείξουμε", τόνισε.

Το TSE της Ονδούρας δεν έχει ακόμα ανακηρύξει νέο πρόεδρο αλλά την προηγούμενη ο πρόεδρος του, Νταβίντ Ματαμόρος, επιβεβαίωσε ότι ο Ερνάντες ήταν ο νικητής των εκλογών με 35,26% ενώ η υποψήφια του Libre πήρε 29,14%, καθώς είχαν καταμετρηθεί το 75,35% των εκλογικών τμημάτων.

"Για την ώρα δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στα δελτία του TSE γιατί υπήρξε χειραγώγηση και θα το αποδείξουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του Libre. Διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να "βάλει φωτιά" στη χώρα με τις κινητοποιήσεις γιατί αυτές θα είναι ειρηνικές, αλλά "ο σεβασμός στη λαϊκή βούληση θα υπερασπιστεί απολύτως με ό,τι διαθέτουμε".

 
Την Τετάρτη, η Ξιομάρα Κάστρο είπε ότι έκλεψαν το θρίαμβο από το λαό της Ονδούρας και διαβεβαίωσε ότι έχει αποδείξεις εκλογικής νοθείας: "Σήμερα αυτό που συμβαίνει είναι ότι είναι οριστικό, υπάρχει εδώ μια δικτατορία που έχει εδραιωθεί, σήμερα μας έκλεψαν το θρίαμβο, έκλεψαν το θρίαμβο από το λαό της Ονδούρας", υπογράμμισε η Κάστρο, συνοδευόμενη από το σύζυγό της και διάφορα στελέχη του Libre.

Αφού εξετάστηκε το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων στα εκλογικά τμήματα, το εκλογοδικείο αποφάνθηκε ότι η υποψήφια του κόμματος Libre, Ξιομάρα Κάστρο, έμεινε στη δεύτερη θέση.