Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ευρεία νίκη Μπατσελέ στη Χιλή, αλλά ανεπαρκής για να αναδειχτεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο

Πηγή: Telesur

Μεγάλη σε έκταση νίκη πέτυχε την Κυριακή η υποψήφια της κεντροαριστερής συμμαχίας Nueva Mayoría, Μισέλ Μπατσελέ, με πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά έναντι της κύριας αντιπάλου της, Έβελιν Ματέι. Πιο συγκεκριμένα, και με σχεδόν το 100% των ψηφοδελτίων καταμετρημένων, η Μπατσελέ παίρνει ποσοστό 46,67%, έναντι 25,01% της Ματέι. Παρά την ευρεία αυτή διαφορά η προεδρία της Χιλής θα κριθεί σε δεύτερο γύρο στις 15 Δεκεμβρίου, μεταξύ των δύο γυναικών υποψηφίων.

Το αποτέλεσμα της υποψήφιας της δεξιάς ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη της Μπατσελέ από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά ουσιαστικά προδικάζει στο δεύτερο γύρο τη νίκη της σοσιαλδημοκράτισσας υποψήφιας, η οποία σε τέτοια περίπτωση επανέρχεται στον προεδρικό θώκο μετά την περίοδο 2006-2010. Στην τρίτη θέση ο υποψήφιος του Προοδευτικού Κόμματος, Μάρκο Ενρίκες, με 10,98%.


Οι εκλογές της Κυριακής σημαδεύτηκαν από μεγάλη αποχή, κοντά στο 56%, αποτελούμενη κυρίως από νεότερους σε ηλικία ψηφοφόρους, στις πρώτες προεδρικές εκλογές όπου η ψήφος ήταν προαιρετική.

Παράλληλα με την εκλογή προέδρου, οι χιλιανοί κλήθηκαν να ψηφίσουν ακόμα για τις 120 έδρες του κοινοβουλίου και για τις 20 από τις 38 έδρες της γερουσίας. Στο κοινουβούλιο ο συνασπισμός της Μπατσελέ έχει κερδίσει περί τις 68 έδρες, έναντι 48 της δεξιάς και 4 ανεξαρτήτων. Στη δε γερουσία η Nueva Mayoría θα έχει 21 αντιπροσώπους, έναντι 17 του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού και ενός ανεξαρτήτου.

Οι προεδρικές εκλογές στη Χιλή διαξάγονται σε σύστημα δύο γύρων από το 1999, με πρώτο νικητή τον Ρικάρντο Λάγκος επί του Χοακίν Λαβίν, τον Ιανουάριο του 2000. Το 2005 η Μισέλ Ματσελέ επικράτησε -στο δεύτερο γύρο επίσης- επί του Σεμπαστιάν Πινιέρα. Τέσσερα χρόνια μετά, ήταν η σειρά του Πινιέρα να αναδεικτεί πρόεδρος με αντίπαλο τον Εδουάρδο Φρέι.