Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Εγκρίθηκε και τυπικά η υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες για τις εκλογές του 2014

Πηγή: Telesur

Το προηγούμενο Σάββατο (5/10) ο Έβο Μοράλες ανακηρύχτηκε επίσημα και με μεγάλη πλειοψηφία υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2014, στο συνέδριο του κόμματος Movimiento Al Socialismo (MAS), παρουσία άνω των 1000 συνέδρων. 

Ο Έβο δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει τα κοινωνικά προγράμματα για να συνεχίσει τον αγώνα κατά της φτώχειας και του νεοφιλελευθερισμού που επιτίθεται στη χώρα του. Επιπλέον, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας, ανακήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως Ημέρα Εθνικής Αξιοπρέπειας. Η απόφαση αυτή θα θεσμοθετηθεί με ειδικό νόμο από το κοινουβούλιο και σκοπός της είναι να τιμηθούν να κοινωνικά κινήματα που απελευθέρωσαν τη χώρα από το νεοφιλελευθερισμό.


Σημειωτέον ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας έχει επικυρώσει την υποψηφιότητα του Μοράλες για μια τρίτη προεδρική θητεία. Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς του, επικαλούμενο το Σύνταγμα του 2009 που επιτρέπει μόνο δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες. Ωστόσο, το δικαστήριο αποδέχτηκε την υποψηφιότητα με το αιτιολογικό ότι η πρώτη θητεία (2006-2009) ήταν ήδη σε εξέλιξη όταν ψηφιζόταν το νέο Σύνταγμα.

Ο Έβο Μοράλες συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Tal Cual που διενεργήθηκε το Σεπτέμβριο, η υποστήριξη υπέρ του έφτασε το 60%, από 43% τον Αύγουστο. Η σφιγμομέτρηση έγινε πάνω σε δείγμα 800 πολιτών, από 18 έως 64 ετών, από την πρωτεύουσα και τις σημαντικότερες πόλεις της κεντρικής Βολιβίας, που συγκεντρώνουν περί το 40% του πληθυσμού της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το 60% των ερωτώμενων θα ψήφιζε υπέρ του Μοράλες και το 36% κατά. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκεντρώνει ο νυν πρόεδρος στο δυτικό διαμέρισμα του Ελ Άλτο (72%), ενώ ακόμα και στο νότιο διαμέρισμα της Σάντα Κρους, που θεωρείται προπύργιο της αντιπολίτευσης, υποστηρίζεται από το 50%. Το περιθώριο σφάλματος της έρευνας ήταν 3,45%.
 
Ο Έβο Μοράλες έγινε ο πρώτος ιθαγενής εκλεγμένος πρόεδρος της Βολιβίας, όταν κερδισε τις εκλογές του 2005 με ποσοστό 54%. Επανεξελέγη το 2009 με 64% για την περίοδο 2010-2014.

Οι επόμενες εκλογές έχουν οριστεί για τις 5 Οκτωβρίου 2014, δύο μήνες νωρίτερα από τη λήξη της παρούσας θητείας, για το ενδεχόμενο επαναληπτικής εκλογής αν κάποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία. Η νέα προεδρική θητεία ξεκινά στις 22 Ιανουαρίου 2015 και λήγει το 2020.