Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

10 χρόνια Cubadebate!

 Πηγή: Cubadebate

Στις 5 Αυγούστου η κουβανική ενημερωτική πύλη Cubadebate συμπληρώνει 10 χρόνια στο διαδίκτυο. Ξεκίνησε ως κοινή προσπάθεια κουβανών δημοσιογράφων που εργάζονται σε διάφορα εγχώρια μέσα, μαζί με συναδέλφους τους από άλλες χώρες όπως ο Καναδός Ζαν Γκι Αγιάρ και η Ιρλανδή Μπέρνι Ντόιερ, που πέθανε πρόσφατα. 

Το σλόγκαν της ιστοσελίδας κάτω από το λογότυπο είναι Contra el terrorismo mediático, κατά της επικοινωνιακής (μιντιακής) τρομοκρατίας δηλαδή. Πραγματικά, η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας μεγάλος ιστοτόπος που να διαδίδει τη φωνή της Κούβας - κυρίως στο εξωτερικό, όπου συνήθως οι κουβανικές θέσεις αποσιωπούνται ή διαστρεβλώνονται από τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα - και να υπερασπίζεται τα επιτεύγματα της Επανάστασης. Εκδοχές του Cubadebate λειτουργούν ήδη στα αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά, γερμανικά και ιταλικά. 


Σε αυτά τα 10 χρόνια το Cubadebate έχει γίνει η πιο δημοφιλής ιστοσελίδα στην Κούβα, καθώς επίσης με μεγάλη επισκεψιμότητα και αυξανόμενο κύρος και εκτός του νησιού, όχι μόνο ως πηγή ενημέρωσης για την κουβανική επικαιρότητα αλλά και για την υπόλοιπη Λατινική Αμερική και τον κόσμο.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα από την ομιλία του διευθυντή του Cubadebate και της εκπομπής Mesa Redonda (Στρογγυλό Τραπέζι) της κουβανικής τηλεόρασης, Ράντι Αλόνσο Φαλκόν, στο 9ο Συνέδριο της Ένωσης Κουβανών Δημοσιογράφων (UPEC) στις 13 Ιουλίου.

Στον κουβανικό σοσιαλισμό, που οικοδομήθηκε πάνω στη λαϊκή συναίνεση και συμμετοχή, η αλληλεπίδραση των μέσων [ενημέρωσης] και του λαού πρέπει να είναι ο σκοπός και η ουσία.
Τα ψηφιακά μέσα είναι ένα πρόσφορο έδαφος γι' αυτή την ανταλλαγή με το κοινό. Το ίντερνετ και οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τη δημοσιογραφία. Όχι μόνο έχουν φτάσει να επιταχύνουν την αμεσότητα της είδησης, για την οποία καυχόνταν το ραδιόφωνο και η τηλεόραση παλιότερα, και έχουν επιτρέψει να συγκεντρωθεί σε μια οθόνη η είδηση όπως την βλέπουν πολλά μέσα. Επίσης έχουν εξυπηρετήσει για να διαβρωθεί το μονοπώλιο της ενημέρωσης των μέσων και έχουν μετατρέψει το επικοινωνιακό γεγονός στα μέσα ενημέρωσης από διαδικασία μονής κατεύθυνσης σε διαδικασία πολλαπλών κατευθύνσεων.
Αν και οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση άνοιξαν χώρους συμμετοχής στο κοινό τους, στα ψηφιακά μέσα είναι που τα παραδοσιακά μέσα μπορούν να λάβουν απαντήσεις, αντιδράσεις, αναλύσεις και συνεισφορές από τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές τους ανά πάσα στιγμή, σε πολυάριθμα κανάλια συζήτησης.
Στη σύγχρονη δημοσιογραφία, ένα μοντέλο ενημέρωσης βασισμένο στην ανάγνωση ειδήσεων με τρόπο μονόδρομο, χωρίς τη δυνατότητα σχολιασμού, κοινοποίησης ή προώθησης, σχεδόν στερείται νοήματος. Όπως υποστηρίζει ο ισπανός πανεπιστημιακός Ενρίκε Ντανς: "Σήμερα, ένα μέσο δεν μπορεί να είναι πια ένας απλός τόπος στον οποίο προστρέχουμε προς αναζήτηση ειδήσεων: Πρέπει να είναι, επιπλέον, μια εικονική μηχανή του καφέ όπου να μπορούμε να τις κάνουμε [τις ειδήσεις] θέμα συζήτησης".

Ο Φαλκόν παραθέτει και ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το Cubadebate:
  • Έναρξη στις 5 Αυγούστου 2003. Αναβάθμιση στο περιβάλλον web 2.0 από τον Ιούνιο του 2009.
  • Facebook: 133.000 μέλη της επίσημης σελίδας, 704.000 αν λάβουμε υπόψη και τις "θυγατρικές" σελίδες.
  • Twitter: 1.024.000 ακόλουθοι (followers) σε 33 συνολικά λογαριασμούς που σχετίζονται με τη σελίδα. Από αυτούς ο πιο δημοφιλής μακράν είναι οι "Στοχασμοί του Φιντέλ" (Reflexiones de Fidel), με πάνω από 400.000 ακόλουθους.
  • Το 80% των αναγνωστών του Cubadebate προέρχονται από το εξωτερικό. Ωστόσο μεταξύ κάθε χώρας μεμονωμένα, από την Κούβα προέρχονται οι περισσότεροι επισκέπτες.
  • Τα τελευταία 4 χρόνια (μετά την τεχνική αναβάθμιση) έχουν δημοσιευτεί στο Cubadebate περισσότερα από 440.000 σχόλια. Τα περισσότερα από Κουβανούς.
Ο διακεκριμένος κουβανός δημοσιογράφος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ενημέρωσης στην Κούβα. Εκτενέστερα αναφέρεται στην απουσία των κρατικών οργανισμών και φορέων από το διάλογο που έχει ανοίξει το Cubadebate, με λίγες εξαιρέσεις. "Η πλειοψηφία τους προτιμά την σιωπή από τον επαναστατικό διάλογο", λέει χαρακτηριστικά. Στις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις των φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  ήταν η κολεκτίβα LACETEL (Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνίας), που συμμετείχε ουσιαστικά στη συζήτηση για την ψηφιακή τηλεόραση που έχει ξεκινήσει πειραματικά στην Κούβα. Σε μικρότερη κλίμακα υπήρξε ενδιαφέρον και από την κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών ETECSA. Ο Φαλκόν ελπίζει ότι και άλλοι κρατικοί οργανισμοί θα ακολουθήσουν και θα εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που προσφέρουν τα ψηφιακά μέσα για επικοινωνία με το λαό, και κατ' επέκταση καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών.

Τέλος, ο Φαλκόν αποκαλύπτει ότι από τις 13 Αυγούστου, το Cubadebate θα ξεκινήσει σε συνεργασία με την εταιρία πληροφορικής DESOFT και την ETECSA μια υπηρεσία ειδήσεων μέσω μηνυμάτων sms σε κινητά τηλέφωνα, μιας και φέτος οι γραμμές κινητής τηλεφωνίας έφτασαν τα 2 εκατομμύρια στο νησί.


ΥΓ: Όσον αφορά τη δική μας ταπεινή συνεισφορά, χρησιμοποιήσαμε μέχρι τώρα το Cubadebate ως πηγή, είτε ειδήσεων ή είτε μεταφράζοντας επλεγμένα άρθρα του, για πάνω από το 1/4 των αναρτήσεών μας.