Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Eπίσκεψη Ντανιέλ Ορτέγκα στα Παλαιστινιακά εδάφη


 Πηγή: cubadebate.cu

Ο Πρόεδρος της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα προτίθεται να επισκεφτεί σύντομα την Παλαιστίνη, σύμφωνα με  δηλώσεις του  Παλαιστίνιου υπουργού εξωτερικών  Riyad Al Malki.

"Ο Πρόεδρος Ortega αποδέχτηκε την πρόσκληση  να έρθει στη Ραμάλα και η προετοιμασία της επίσκεψης είναι σε εξέλιξη", προσθέτοντας ότι "Η Παλαιστινιακή Αρχή αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή”.

O Oρτέγκα επαναβεβαίωσε την υποστήριξη και την αναγνώριση της χώρας του στην Παλαιστινιακή Αρχή, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Riyad Al Malki στην Μανάγκουα που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Νικαράγουα στις αρχές Μαΐου.

“Θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την αναγνώρισή μας στο Παλαιστινιακό Κράτος”  δήλωσε ο Ορτέγκα , καλώντας τον ΟΗΕ να συμπεριλάβει την Παλαιστίνη στα πλήρη μέλη του Οργανισμού. Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η UNESCO αναγνώρισε την Παλαιστίνη σαν πλήρες μέλος της, παρά την διαφωνία κάποιων χωρών και καταδίκασε την οικοδόμηση ισραηλινών οικισμών στην Δυτική Όχθη.

Ο  Ορτέγκα αναφέρθηκε στην μνήμη του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, τονίζοντας ότι υπάρχει μία πολιτική από πλευράς του Ισραήλ να μην τηρεί τις κατά καιρούς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την εδραίωση της ειρήνης και να παρεμποδίζει την οικοδόμηση του Παλαιστινιακού κράτους.
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε  ότι ξεκινά στις 20 Μαΐου στην Ιερουσαλήμ μια  ερευνητική αποστολή  Unesco  σχετικά με τις ενέργειες του Ισραήλ στην Παλιά Πόλη .

Στις 21 Μαΐου, αναμένεται η άφιξη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, και όπως δήλωσε ο Al Malki,  «δεν έχουν δώσει πολλές λεπτομέρειες για τον σκοπό της επίσκεψής του".

Ο Kερι έχει προγραμματιστεί να παρακολουθήσει την επόμενη μέρα 22 Μαίου το συνέδριο των αυτοαποκαλούμενων «Φίλοι της Συρίας», που ιδρύθηκε επίσημα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία), την Τουρκία και ορισμένες αραβικές χώρες,  που συγκλήθηκαν στην Ιορδανία.

Αναμένονται επίσης τις επόμενες εβδομάδες στην Παλαιστίνη  οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Φινλανδίας και της Ελλάδας.
(Tomado de Telesur)