Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Πέθανε ο δικτάτορας της Αργεντινής Βιντέλα

Υπήρξε ένας από τους εγκεφάλους της «Επιχείρησης Κόνδωρ» που στοίχισε την ζωή σε χιλιάδες Νοτιοαμερικάνους την δεκαετία 70. Εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης.


Μπουένος Αίρες - 17/5/2013. Πέθανε σε φυλακή της Αργεντινής όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας  σε ηλικία 87 ετών ο δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα.


Ο Βιντέλα υπήρξε από τις πιο σκοτεινές προσωπικότητες της  στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983) και  την περασμένη εβδομάδα έκανε δηλώσεις σχετικά με την δίκη για την «Επιχείρηση Κόνδωρ» αυτοχαρακτηριζόμενος «πολιτικός κρατούμενος»  και αποκαλώντας την δικαιοσύνη «κενή δικαίου», μετέδωσε το Τelesur.

Διατέλεσε de facto πρόεδρος της Αργεντινής μεταξύ 1976 και 1981. Την περασμένη Τρίτη αρνήθηκε να καταθέσει στην δίκη  για την «Επιχείρηση Κόνδωρ» που εκτελέστηκε από τις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής.

Ήταν από τους εγκεφάλους της εν λόγω συντονισμένης επιχείρησης των δικτατορικών καθεστώτων της Νότιας Αμερικής που την δεκαετία του 70  οδήγησε στην σύλληψη, μεταφορά, ανταλλαγή και εξαφάνιση των πολιτικών αντιπάλων τους, σε οποιαδήποτε από τις χώρες τους.

Ο πρώην στρατιωτικός, ο οποίος μεταφέρθηκε σε μια συνηθισμένη φυλακή, παραδέχτηκε ότι κατά την διάρκεια της  «διακυβέρνησής» του κλάπηκαν μωρά και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, αλλά δεν μετάνιωσε ποτέ γι’ αυτό και πίστευε ότι δεν υπήρχε κάποιο «οργανωμένο σχέδιο» για την απαγωγή των βρεφών από τις έγκυες μητέρες τους.