Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Νέες ανασκαφές προς αναζήτηση εξαφανισμένων στην Ουρουγουάη

Πηγή: Telesur

Ομάδα Ουρουγουανών ειδικών, με επικεφαλής τον προϊστάμενο του τομέα ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας, Χοσέ Λόπες Μας,  άρχισαν την Τετάρτη ανασκαφές σε  παλιό νεκροταφείο προς αναζήτηση λειψάνων εξαφανισμένων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ουρουγουάη (1973-1985).

Η τοποθεσία όπου θα γίνει η έρευνα που διατάχθηκε από τις δικαστικές αρχές αποτελεί ακίνητη περιουσία του πρώην στρατηγού Μανουέλ Νούνιες, ο οποίος χρημάτισε Υπουργός Εσωτερικών επί του καθεστώτος του δικτάτορα Γκρεγκόριο Άλβαρες. Πιθανολογείται ότι στο έδαφος αυτό είχαν γίνει μυστικές ταφές κατά τη διάρκεια της ντε φάκτο κυβέρνησης.

Οι τάφοι αυτοί πιστεύεται ότι βρίσκονται στην τοποθεσία Φραϊλε Μουέρτο, 70 χλμ από την πόλη Μέλο και 60 χλμ από τα σύνορα με τη Βραζιλία. Επιπλέον το νεκροταφείο γειτνιάζει με κτήμα που ήταν ιδιοκτησία του Νούνιες. Διάφορα μέσα της Ουρουγουάης αναφέρουν ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά την καταγγελία του γραμματεά της Προεδρίας της Δημοκρατιας, Ομέρο Γκερέρο.

Την προηγούμενη βδομάδα η δικαιοσύνη της Ουρουγουάης καταδίκασε τον στρατηγό Μιγέλ Νταλμάο σε 28 χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια της δοκτατορίας. Ο Νταλμάο, 61 ετών, έγινε ο πρώτος εν ενεργεία στρατιωτικός που καταδικάστηκε, αφού κρίθηκε υπεύθυνος για το φόνο της κομμουνίστριας αγωνίστριας Νίβια Σαμπαλσαγαράι, 24 ετών και καθηγήτριας λογοτεχνίας. Το έγκλημα διαπράχθηκε το 1974 σε στρατιωτική μονάδα.

Η απαρχή της δικτατορίας της Ουρουγουάης θεωρείται η 27η Ιουνίου 1973, όταν ο πρόεδρος Χουάν Μαρία Μορνταμπέρι, με τη βοήθεια συντηρητικών κύκλων και στρατιωτικών, διέταξε τη διάλυση του κοινοβουλίου, κήρυξε παράνομα τα πολιτικά κόμματα και έδωσε περισσότερες εξουσίες στο στρατιωτικό κατεστημένο, ξεκινώντας έτσι μια δικτατορία που θα διαρκούσε μέχρι το 1985.

Τα επίσημα στοιχεία τεκμηριώνουν 37 περιπτώσεις εξαφανισμένων (αγνοούμενων) κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ενώ σύμφωνα με οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων οι εξαφανίσεις πολιτών ξεπερνούν τις 200.