Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Συνεργασία Cubadebate και Nodo50

Πηγή: Cubadebate

Από την προηγούμενη Πέμπτη η γνωστή κουβανική ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης Cubadebate έχει αντίγραφο (mirror) στο σουηδικό πάροχο Nodo50, ο οποίος φιλοξενεί και παρέχει τεχνικές υπηρεσίες σε πάνω από 1.200 αριστερές οργανώσεις της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής.

Το mirror site θα βελτιώσει την επισκεψιμότητα και την ταχύτητα του Cubadebate. Επιπλέον το γεγονός έχει και συμβολική σημασία για τις δύο πλευρές, καθώς ενισχύει τη συμμαχία ανάμεσα σε δύο προγράμματα αντιπληροφόρησης που ποντάρουν στη χρήση με νόημα του διαδικτύου και σε μια μεγαλύτερη παρουσία στα δίκτυα των οργανωμένων αντιστάσεων ενάντια στις ηγεμονικές δυνάμεις. 


Στην ανακοίνωσή της η ομάδα του Nodo50 καλωσορίσει τους συντρόφους του Cubadebate και την έναρξη της συνεργασίας τους, με στόχο η κουβανική ιστοσελίδα να είναι πάντα διαθέσιμη μέσω του σουηδικού "αντιγράφου" (mirror).

Επιπλέον αναφέρει ότι η ημερομηνία της έναρξης της συνεργασίας τους είναι συμβολική, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν 27 χρόνια από τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε, κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του οποίου η Σουηδία είχε μια εξωτερική πολιτική αλληλέγγυα με τους αγωνιζόμενους λαούς του Βιετνάμ, της Νότιας Αφρικής και της Παλαιστίνης και φιλική με την Κούβα. Σε αυτό είχε αναφερθεί και ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο στο λόγο του με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάλμε στην Κούβα το 1975.

Την ακριβώς αντίθετη στάση κρατούν οι τελευταίες σουηδικές κυβερνήσεις, πιστές στη λεγόμενη "Κοινή Θέση" της Ευρώπης εναντίον της Κούβας, με ενορχηστρωτή των Χοσέ Μαρία Αθνάρ και υποστηρικτές γνωστούς ακροδεξιούς κύκλους.
Η ανακοίνωση του Nodo50 συμπληρώνει ότι αν και στο ίντερνετ δεν έχουν μεγάλη σημασία τα σύνορα και οι χώρες, ωστόσο οι τεχνικές υποδομές έχουν γεωγραφική τοποθέτηση και ιδιοκτήτες. Γι' αυτό τους ικανοποιεί πολύ που το επαναστατικό μήνυμα του Cubadebate μπορεί να διαδοθεί από το σουηδικό έδαφος, κάνοντας χρήση των υποδομών τους και αντισταθμίζοντας, εν μέρει τουλάχιστο, την απρεπή στάση της σημερινής σουηδικής κυβέρνησης. 

"Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα δίκτυο ελεύθερο και ανοιχτό και για το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Στη μάχη ενάντια στον καπιταλισμό που όλα τα καταβροχθίζει.", καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της σουηδικής οργάνωσης.