Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Η Κούβα καταγγέλει την υποκρισία πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα

Πηγή: Cubadebate

Η κυβέρνηση της Κούβας ζήτησε χθες στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να μπει τέλος στην υποκρισία, την επιλεκτικότητα και τη λογική των δύο μέτρων και σταθμών, πρακτικές που κατά το παρελθόν βύθισαν την αντίστοιχη  επιτροπή στην ανυποληψία.

Κατά τη διάρκεια της 22ης συνέλευσης του οργάνου αυτού του ΟΗΕ, η Κουβανή πρέσβης στη Γενεύη, Αναϊάνσι Ροντρίγκες, παρατήρησε ότι πολλές δυτικές χώρες, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατασκευάζουν λίστες χωρών τις οποίες κατηγορούν για δήθεν παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ, αντίθετα, σιωπούν γύρω από περιστατικά βάναυσης καταπίεσης σε άλλες περιπτώσεις. Η Ροντρίγκες ισχυρίστηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτές οι κατηγορίες χρησιμεύουν ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν παρεμβάσεις και να προωθήσουν αλλαγές κυβερνήσεων σε εχθρικές προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους χώρες.


Η Κουβανή διπλωμάτης διερωτάται εύλογα, αν κόπτονται τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί δε λένε τίποτα για τις μυστικές φυλακές όπου γίνονται βασανιστήρια, τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη δολοφονία αμάχων ή τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, όπως το εγκαταστημένο στο παράνομα κατεχόμενο από τις ΗΠΑ έδαφος του Γκουαντάναμο; 

Επιπλέον, η Ουάσινγκτον αποσιωπά τη βίαιη καταστολή κινημάτων όπως το Occupy Wall Street  ή των "Αγανακτισμένων" στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα, επιμένει να παρουσιάζει ως "αντιφρονούντες" και "πατριώτες" Κουβανούς μισθοφόρους και πράκτορες στους οποίους πληρώνει παχυλές αμοιβές για να προωθούν την πολιτική της έντασης και του αποκλεισμού κατά της Κούβας. Τελευταία μάλιστα μια μικρή ομάδα μισθοφόρων κουβανικής καταγωγής κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου, προφανώς με σκοπό να δυσφημίσουν και να συκοφαντίσουν τη χώρα τους.

Η πρέσβης της Κούβας ζήτησε από τον οργανισμό να βάλει τέλος στην πολιτικοποίηση και στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και να προωθήσει το διάλογο και την γνήσια συνεργασία μεταξύ ίσων.