Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Τα Συνδικάτα της Κούβας συζητούν το προσχέδιο του Κώδικα Εργασίας


O γενικός γραμματέας της Κεντρικής (Ενωσης) Εργατών της Κούβας, (CTC) Salvador Valdés, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚ Κούβας , κήρυξε την έναρξη της συζήτησης στα Συνδικάτα της χώρας πάνω στο προσχέδιο του Κώδικα Εργασίας , που επιδιώκει να εναρμονίσει τις διατάξεις του με  την οικονομική κατάσταση στο νησί, δηλώνοντας ότι:

 «Είμαστε η μοναδική χώρα που συζητάμε με αυτόν τον τρόπο τους  βασικούς νόμους που αφορούν τους εργαζόμενους».

Η συζήτηση αυτή, εντάσσεται στην εθνική καμπάνια προετοιμασίας του ΧΧ Συνεδρίου της  οργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Όπως  ανέφερε στην εφημερίδα Γκράνμα, ο Κώδικας Εργασίας είναι ένας σημαντικός νόμος που αν δεν τροποποιηθεί, θα μπορούσε να διαταράξει  ή  και να παρεμποδίσει την διαδικασία  για την  αύξήση της παραγωγικότητας και την οικονομική επάρκεια στο νησί της Καραϊβικής, τονίζοντας ότι , πρόκειται να λάβουμε αποφάσεις πάνω στην πολιτική απασχόλησης, εισοδημάτων καθώς και μίας σειράς δραστηριοτήτων που συνδέονται με την απασχόληση και τις νέες μορφές διαχείρισης.

Ο Valdéz θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να συζητήσουν ουσιαστικά και ελεύθερα πάνω στον Κώδικα. Είναι σημαντικό, δήλωσε, η χώρα να ενισχύσει την πειθαρχία και τον έλεγχο, ώστε  και αυτός ο νόμος να ενισχύσει αυτούς τους στόχους.

Στον Κώδικα Εργασίας περιλαμβάνονται νέες διατάξεις που συνδέονται με την αύξηση του ιδιωτικού τομέα  στην Κούβα, που εδώ ονομάζουμε  «trabajo por cuenta propia» (αυτοαπασχόληση). Πάνω από 400.000 άτομα απασχολούνται ήδη στο νησί σε πάνω από 180 δραστηριότητες, που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση, βασικά στις  μεταφορές επιβατών, πωλήσεις τροφίμων, ενοικιάσεις καταλυμάτων, στις υπηρεσίες γενικότερα.