Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Βολιβία: Εθνικοποίηση των αεροδρομίων



Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Evo Morales ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα  στην πόλη Valle, την εθνικοποίηση της εταιρείας που εκμεταλλευόταν το δίκτυο των αερολιμένων την χώρας (SABSA), θυγατρική της ισπανικής Abertis y Aena.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την απροθυμία της εταιρείας να αυξήσει το αρχικό ποσόν της επένδυσης των 36 εκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα 9 χρόνια, για την διατήρηση και επέκταση των αεροδρομίων της χώρας στον άξονα  La Paz, Cochabamba και  Santa Cruz (πόλη στο κέντρο της χώρας).


Η εν λόγω εταιρεία το 1999  έγινε μέλος της πολυεθνικής «ΤΒΙ», που εδρεύει στο Λονδίνο και εκμεταλλεύεται αεροδρόμια σε όλον τον κόσμο, και η οποία  αγοράστηκε το 2004 από την Abertis y Aena.

H απόφαση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής εθνικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μοράλες επικεντρώνοντας στην ανάκτηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας,  όπως οι φυσικοί πόροι (φυσικό αέριο και ορυκτά), οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ώστε να είναι σε θέση το κράτος να σχεδιάζει την ανάπτυξη της χώρας χωρίς την απ ευθείας παρέμβαση των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών.