Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΡΟΥ: Οι αγρότες ενάντια στη δημιουργία ορυχείου σε τροπικό δάσος


Το San Juan Bautista de Cañaris είναι μια αγροτική κοινότητα, της περιοχής Lambeyeque στο βορειοδυτικό Περού, εκεί που η κυβέρνηση έδωσε άδεια στην  Καναδική εταιρεία Candente,  να προχωρήσει στο έργο της εξόρυξης χαλκού. Την  Κυριακή 20/1 οι αγρότες οργάνωσαν κινητοποίηση αντιτιθέμενοι στην πραγματοποίηση του έργου, και παρ ότι  χτυπήθηκαν με χημικά από τους πάνω από 150 αστυνομικούς που φρουρούσαν τις εγκαταστάσεις, το φρόνημά τους είναι υψηλό και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν.

 Την ίδια μέρα (20/1) ξεκίνησαν απεργία διαρκείας με 4 αιτήματα:

1. H κυβέρνηση  Ollanta Humala να σεβαστεί το αποτέλεσμα του «τοπικού δημοψηφίσματος» της 30 Σεπτεμβρίου, και την 169 Σύμβαση της ΔΟΕ, όπου το 97% του πληθυσμού αποφάσισε να μην δώσει  άδεια εξόρυξης χαλκού στην Καναδική εταιρεία.

2. Να ανακληθεί η άδεια  χρήσης νερού, που χορήγησε η Εθνική Αρχή Νερού στο ορυχείο.

3. Να ανακληθεί η Υπουργική αρ. 002-2013-PCM, που στηρίχτηκε στην «Επιτροπή Εργασίας» Κυβέρνησης - Lambeyeque, που σχηματίστηκε πίσω από την πλάτη της πλειοψηφίας των εκπροσώπων της κοινότητας και τάχθηκε υπέρ της εξόρυξης με στόχο να διασπάσει τον δίκαιο αγώνα  τους.

4) Ναι στο διάλογο στη βάση των αποφάσεων του  Συμβουλίου της Κοινότητας,  να σταματήσουν οι εργασίες εξόρυξης και να ξεκινήσει διάλογος.

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, μετά την καταστολή των κινητοποιήσεων από την αστυνομία, μιλώντας υπό βροχή ο Hilario Rodriguez, Κοινοτάρχης του Cañaris  εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους κατοίκους της κοινότητας δηλώνοντας ότι “Είναι ατυχές γεγονός η στάση της αστυνομίας, ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά  κόντρα στην εταιρεία και την κυβέρνηση. Η περιοχή μας βρίσκεται στις πηγές του νερού, και οι κάτοικοι ξέρουν ότι η λειτουργία του ορυχείου θα προκαλέσει προβλήματα στην γεωργία, την κτηνοτροφία και το περιβάλλον. Γι αυτό υποστηρίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και αν δεν αποχωρήσει η εταιρεία η απεργία θα συνεχιστεί. Από την πλευρά μου, είμαι αποφασισμένος και είναι καθήκον μου να υποστηρίξω τον κόσμο».

Ο Hilario Rodriguez, κάλεσε επίσης τον τύπο να δημοσιοποιήσει αυτό ακριβώς που συμβαίνει, σημειώνοντας ότι ο τύπος συχνά διαστρεβλώνει  την είδηση αντί να διαδίδει την αλήθεια. Ζητάμε από τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν αυτό που γίνεται αυτή την στιγμή – ανέφερε - καθώς ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Εν τω μεταξύ, η κοινότητα καλείται να επιβεβαιώσει και πάλι και να υπερασπιστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου και αν καταστεί αναγκαίο να σκληρύνει τις μεθόδους του αγώνα. Είναι αποφασισμένοι και δηλώνουν:

Yπερασπιζόμαστε τα τροπικά μας δάση, τα νερά μας, την βιολογική μας γεωργία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής μας. Το ορυχείο δεν θα περάσει. Τώρα ή Ποτέ