Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

1η Σύνοδος Κορυφής CELAC - ΕΕ στο Σαντιάγο της Χιλής


Εκπρόσωποι από τα 33 κράτη μέλη της CELAC (Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής) θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην 1η Σύνοδο CELAC - ΕΕ που διαξάγεται αυτό το σαββατοκύριακο στο Σαντιάγο της Χιλής.

Ανάμεσα στους 60 συνολικά εκπροσώπους θα είναι 40 αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι πρόεδροι της Κούβας Ραούλ Κάστρο, της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Από τους ευρωπαίους ηγέτες ξεχωρίζουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.


Στην ατζέντα της συνόδου θα είναι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής, με έμφαση στις επενδύσεις και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Θα συζητηθούν και πιο εξειδικευμένα θέματα όπως η μετανάστευση λατινοαμερικανών στην Ευρώπη, η ανησυχία για την κατάσταση στα νησιά Μαλβίνες (Φώκλαντ) και τα πυρητικά όπλα στο Νότιο Ατλαντικό καθώς και η πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών του FARC που διεξάγονται στην Κούβα.

Μετά τη λήξη της "διηπειρωτικής" συνόδου την Κυριακή, θα ακολουθήσει η δεύτερη σύνοδος της CELAC, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, με την παράδοση της προεδρίας από τη Χιλή στην Κούβα. Παράλληλα, θα διεξαχθεί στη σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Χιλής η "Συνοδος των Λαών", με τη συμμετοχή 500 κοινωνικών οργανώσεων και κινημάτων απ' όλη τη Λατινική Αμερική. 

Η CELAC δημιουργήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2010, σαν εξέλιξη του Γκρουπ του Ρίο και σαν εναλλακτικός συνασπισμός έναντι του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που περιλαμβάνει ακόμα τον Καναδά και τις ΗΠΑ και κυριαρχείται από τις τελευταίες. Η CELAC απαριθμεί ως μέλη 33 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με συνολικά 550 εκατομμύρια πληθυσμό σε μια έκταση άνω των 20 εκατ. τετρ. χιλιομέτρων.

Όπως  είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Πέπε Μουχίκα, "μας πήρε σχεδόν 70-80 χρόνια για να κάνουμε μια ένωση χωρίς το "αφεντικό" του Βορρά και που να ενώνει και τους λαούς της Καραϊβικής". Φωτογραφίζοντας ασφαλώς ως "αφεντικό" τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ισχυρό συμβολισμό εμπεριέχει επίσης η προεδρία του 2013 που δόθηκε στην Κούβα, κάτι που σίγουρα δεν αρέσει στο πιο πάνω "aφεντικό". 

To 2014 είναι η σειρά της Κόστα Ρίκα να αναλάβει την προεδρία του οργανισμού ενώ αποφασίστηκε ομόφωνα να παραχωρηθεί η προεδρία του 2015 στο Εκουαδόρ.