Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Βολιβία: Ο Luis Arce , υποψήφιος του MAS, προηγείται στην τελευταία δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές

Πηγή: telesurtv.net

Η δημοσκόπηση πρόθεσης ψήφους για λογαριασμό του δικτύου Unitel κατατάσσει τον Arce (υποψήφιο του κόμματος του ανατραπέντος με πραξικόπημα προέδρου Έβο Μοράλες)  στην πρώτη θέση, με 42,2% των έγκυρων ψήφων. 

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Βολιβίας του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), Luis Arce, προηγείται των αντιπάλων του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν σε αυτή τη χώρα της Νότιας Αμερικής. Από αυτή τη Δευτέρα απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων για τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου.

Η τελευταία δημοσκόπηση πρόθεσης ψήφου που διενέργησε η Ciesmori, για λογαριασμό του δικτύου Unitel, δείχνει ότι ο Arce θα καταλάμβανε την πρώτη θέση, με 42,2%  των έγκυρων ψήφων (με αναγωγή, χωρίς άκυρα, λευκά και αναποφάσιστους), λιγότερο από 1% του ποσοστού που θα εκλέγονταν από τον πρώτο γύρο. 

Ο Carlos Mesa, υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος Comunidad Ciudadana (Κοινωνία των Πολιτών) θα ερχόταν δεύτερος με ποσοστό 33,1%.


Ο (ακροδεξιός) Fernado Camacho, υποψήφιος της συμμαχίας Creemos (Πιστεύουμε) θα ήταν την τρίτη θέση με το 16,7% των έγκυρων ψήφων.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Ciesmori και μεταδόθηκε στο βραδινό πρόγραμμα των ιδιωτικών καναλιών Unitel και Bolivisión την τελευταία ημέρα που οι εκλογικές αρχές της Βολιβίας επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων.

Η μελέτη περιλάμβανε 3.170 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου σε 579 αστικές και αγροτικές περιοχές στα εννέα διαμερίσματα της χώρας, με περιθώριο σφάλματος +/- 1,74%.

Ο εκλογικός νόμος της Βολιβίας ορίζει ότι για να διακηρύξει νικητή έναν προεδρικό υποψήφιο από τον πρώτο γύρο, πρέπει να λάβει το 50%+1 των ψήφων , ή τουλάχιστον το 40% των έγκυρων ψήφων και μια διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον δεύτερο υποψήφιο.

Η δημοσκόπηση του Ciesmori σημείωσε ότι, σε γενικές γραμμές, η Arce έχει το 32,4% της εκλογικής προτίμησης, ενώ η Mesa έχει το 24,5% της πρόθεσης ψήφου και ο Camacho  10,7%.

Η δημοσκόπηση της Ciesmori κατέγραψε ότι, σε γενικές γραμμές, (χωρίς αναγωγή) ο Arce έχει το 32,4% της προτίμησης του εκλογικού σώματος, ενώ η Mesa έχει το 24,5% της πρόθεσης ψήφου και ο Camacho το 10,7%.


Οι υπόλοιποι τέσσερις προεδρικοί υποψήφιοι λαμβάνουν ποσοστά μικρότερα από τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αν και σήμερα, ο (συντηρητικός)  Jorge Quiroga, του κόμματος  Libre21, απέσυρε την υποψηφιότητά του.