Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Επισημη καταθεση απο την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του αιτηματος για Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία "Henry Reeve"


Κατατέθηκε χτες 30/09/2020 η επίσημη πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για το NΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2021 ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ, για Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία "Henry Reeve", για την πρωτοπόρα Διεθνή δράση της στη μάχη κατά της πανδημίας, στο αρμόδιο Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ, η πρόταση θεωρήθηκε Έγκυρη και καταχωρήθηκε.

Την πρόταση κατέθεσε ο ομότιμος καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου Γιάννης Μηλιός, ο οποίος έκανε τις απαραίτητες διαδικασίες, μετά από εξουσιοδότηση της ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ Επιτροπής των 600 προσωπικοτήτων που εχει ιδρυθεί γι αυτό τον σκοπό.

Η Τιμητική Επιτροπή αντιπροσωπεύει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για το NΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2021 ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ, η οποία ιδρύθηκε της 28 Μαρτίου του 2020, ενώ μέχρι σήμερα συγκέντρωσε πάνω από 100.000 υπογραφές υποστήριξης του αιτήματος.

Η πρωτοβουλία μας αυτή ήταν σαν σπίθα που εξαπλώθηκε, συσπειρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες Άτομα, αλλά και ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΔΗΜΟΥΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ... που παλεύουν να αναδειχθεί το Αληθινό Αλληλέγγυο και τόσο Ανθρώπινο πρόσωπο της Κούβας, η οποία το αποδεικνύει με κάθε της δράση, προσφέροντας τις υπηρεσίες της κατά μήκος και πλάτος του πλανήτη, στέλνοντας γιατρούς, καθηγητές και όχι βόμβες, ιδίως στους φτωχούς λαούς ή σε όποιους της το ζητήσουν. Άκρως αναγκαία πράξη για όσους Αγαπούν την Αλήθεια, εφόσον η Κούβα συκοφαντείται τόσο άγρια από όσους υπηρετούν συμφέροντα που υποκύπτουν στους εκβιασμούς των ΗΠΑ.

Η Ιατρική Ταξιαρχία "Henry Reeve" με αλτρουισμό καταπολεμά τον COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο· σε 6 μήνες ανέπτυξε 3.700 επαγγελματίες υγείας σε 38 χώρες, που περιέθαλψαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους...
Η δράση της είναι η συνέχεια της παράδοσης της επαναστατικής Κούβας, η οποία εγκαινίασε τέτοιου είδους πράξη το 1963, όταν έστειλε τους πρώτους της γιατρούς στο Αλγέρι, και μέχρι σήμερα δεν σταμάτησε να προσφέρει τις υπηρεσίες της.
Συνεχίζουμε την συγκέντρωση υπογραφών υποστήριξης, ανακοινώσεων και ψηφισμάτων... καθώς και την εκστρατεία ενημέρωσης...
Η ΚΟΥΒΑ ΑΞΙΖΕΙ την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ
ΚΑΙ θα την Έχει και σήμερα και πάντα...

Βελισσάριος Κοσσυβάκης
Συντονιστής Ελληνικής Πρωτοβουλίας
Premio Nobel a los médicos cubanos 2021


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve με αλτρουισμό καταπολεμά τον COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο· σε 6 μήνες ανέπτυξε 3.700 επαγγελματίες υγείας σε 38 χώρες, που περιέθαλψαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στη σημερινή συγκυρία της παγκόσμιας πανδημίας και της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που προκαλούν τα μέτρα «κλεισίματος» νευραλγικών οικονομικών δραστηριοτήτων σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο η ανάγκη για παγκόσμια συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Για την προστασία της ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο!

Σήμερα γίνονται απόλυτα επίκαιρα τα λόγια του Άλμπερτ Σβάιτσερ, στον οποίο απονεμήθηκε στο παρελθόν το Βραβείο Νόμπελ, ο οποίος, όταν αποφάσισε να πολεμήσει ενάντια στις επιδημίες που σάρωναν την Αφρική, και ίδρυσε νοσοκομείο στο Λαμπαρενέ της Γκαμπόν, δήλωσε: «Είμαι ζωή που θέλει να ζήσει, εν μέσω ζωής που θέλει να ζήσει!»

Την αρχή αυτή, έχει υιοθετήσει η κουβανέζικη Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve (HR), η οποία ειδικεύεται στην αντιμετώπιση καταστροφών και σοβαρών επιδημιών. Από το 2005 που ιδρύθηκε, η Ταξιαρχία έχει ως «έργο ζωής» την προστασία της ζωής, και μάλιστα της ζωής των Άλλων, σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται. Αποτελείται από υψηλά ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο επιλέγεται με άκρως αυστηρά κριτήρια και προαπαιτούμενα, όπως η γνώση της επιδημιολογίας και των ασθενειών στον τόπο αποστολής, αλλά και η προθυμία να μεταβούν όπου χρειαστεί. Στις 26 Μαΐου 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απένειμε στην Ταξιαρχία HR την υψηλού κύρους διάκριση «Dr. LEE Jong-wook Memorial Prize for Public Health», κατά τη διάρκεια της 70ής Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, η Ταξιαρχία HR έχει λάβει μέρος σε αποστολές σε 38 χώρες σε Ευρώπη (Ιταλία, Ανδόρα), Αφρική (Νότια Αφρική, Αγκόλα κ.ά.), Λατινική Αμερική (Μεξικό, Βενεζουέλα, Περού κ.ά.), Καραϊβική (Μαρτινίκα, Τζαμάικα, Άγιο Δομίνικο κ.ά.), στη Μέση Ανατολή (Κατάρ, Κουβέιτ) και στο Αζερμπαϊτζάν.

Η τεράστια, συνεχιζόμενη, συμβολή της ταξιαρχίας Henry Reeve στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, οδήγησε περισσότερους από 100.000 Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων 160 καθηγητές Πανεπιστημίου και πολλές εκατοντάδες γνωστών καλλιτεχνών και διανοουμένων, να υποστηρίξουν το αίτημα να είναι η Ταξιαρχία Henry Reeve υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Δημιουργήθηκε επίσης μια Τιμητική Επιτροπή από 600 προσωπικότητες, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΣ

Ο Γιάννης Μηλιός είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες μου έχουν δημοσιευθεί στην ελληνική, αγγλική, γερμανική, γαλλική, ισπανική, ιταλική, πορτογαλική, κινεζική και τουρκική γλώσσα, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται τα Cambridge Journal of Economics, History of Political Economy, History of Economics Review, Review of Political Economy, European Journal of the History of Economic Thought, History of Economics Review, The American Journal of Economics and Sociology, Science & Society, Rethinking Marxism, Review of Radical Political Economics κ.ά. Τα πιο πρόσφατα εκ των 18 βιβλίων του είναι τα ακόλουθα:

· Βενετία: Μια συνάντηση που στέριωσε απρόβλεπτα. Πραγματεία για τον καπιταλισμό και τη διαδικασία γένεσής του, Αθήνα: εκδ. Αλεξάνδρεια (2020).

· The Origins of Capitalism as a Social System, John Milios, London-New York: Routledge (2018).

§ A Political Economy of Contemporary Capitalism and its Crisis. Demystifying Finance, Dimitris Sotiropoulos, John Milios, Spyros Lapatsioras, London-New York: Routledge (2013 και 2015 [χαρτόδετο]).

§ Ιμπεριαλισμός, Χρηματοπιστωτικές Αγορές, Κρίση, Γιάννης Μηλιός και Δ. Π. Σωτηρόπουλος, εκδ. Νήσος, 2011.

§ Rethinking Imperialism. A Study of Capitalist Rule, by John Milios and Dimitris P. Sotiropoulos, Palgrave-McMillan 2009.

Είναι διευθυντής της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας Θέσεις (theseis.com) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου τεσσάρων διεθνών επιστημονικών εκδόσεων. Επίσης, είναι μέλος της Τιμητικής Επιτροπής «Νόμπελ Ειρήνης στους Γιατρούς της Κούβας».