Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Πρωτοβουλία στην Ελλάδα για Νόμπελ στην Κουβανική Ιατρική μπριγάδα Henry Reeve

 Πηγή: Πρεσβεία Κούβας

Θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία των φίλων της Κούβας είναι μια σημαντική δράση για να επιδείξει την αλήθεια για τη διεθνή συνεργασία αλληλεγγύης των επαγγελματιών υγείας της Κούβας και να αντιμετωπίσει τις εκστρατείες ψεύδους που επιδιώκουν να δυσφημίσουν αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική προσπάθεια της Κούβας, μιας μικρής, μεγάλης σοσιαλιστικής χώρας που υποφέρει από τον άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αυτόν τον αγώνα για την αλήθεια, την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια, οι χειρονομίες και οι εκδηλώσεις συνεργασίας των Κουβανών εργαζομένων υγείας, και η αλληλεγγύη των φίλων της Κούβας στον κόσμο είναι ουσιώδεις.

Το κουβανικό διεθνές ιατρικό σώμα  που ειδικεύεται σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών που ονομάζεται ′′Χένρι Ριβ” έχει ως αποστολή την παροχή ανθρωπιστικής-ιατρικής και υγειονομικής βοήθειας στους πληθυσμούς  χωρών που είναι θύματα φυσικών καταστροφών και επιδημιών και να βοηθήσει στην ανάρρωσή τους. Αποτελεί παράδειγμα ουμανισμού και αλτρουισμού.

Υψώνονται πολλές φωνές στον κόσμο  που  υποστηρίζουν το έργο τους και ζητούν την απονομή  του Νόμπελ Ειρήνης 2021 σε αυτή την  μπριγάδα. Στην Ελλάδα η πρωτοβουλία αναλήφθηκε επίσημα στις 28 Μαρτίου 2020 στην προσωπική σελίδα του Βελισσάριου Κοσσυβάκη και άλλες 30 σελίδες στο Facebook, οι οποίες ανήκουν στον ίδιο και στην εταιρεία διανομής ταινιών που διαχειρίζεται, την New Star Art Cinema. Η αρχική ομάδα αφορούσε φίλους και συνεργάτες του Βελισσάριου Κοσσυβάκη, καθώς και την Κουβανή σύζυγό του, Λετίσια Σουάρεζ Μορένο. Μεταξύ των πρώτων που υποστήριξαν και συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα  ήταν ο Βαγγέλης Γονατάς και αρκετοί διαχειριστές   blogs / ομάδων και  σελίδων που διαχειρίζεται ως La Red Solid@ria Griega /Eλληνικό   Δίκτυο Αλληλεγγύης. Από την πρώτη μέρα, υπήρξε μια μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο.

Από τον πρώτο μήνα, η ομάδα είχε 13.500  μέλη (όχι απλά likes, αλλά μέλη) που σημαίνει ότι ένα άτομο ζητά να είναι μέλος της ομάδας  και γίνεται αποδεκτό. Σύμφωνα με τα στατιστικά  στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, φαίνεται ότι τα μέλη  συμμετέχουν ενεργητικά, σε ποσοστό πάνω από 95 %,  ενώ 52% είναι γυναίκες και  48 % άνδρες, ενώ η συμμετοχή είναι από όλες τις ηλικίες.  Συμμετέχουν επίσης περίπου 900 μέλη  από 65 διαφορετικές χώρες (συμπεριλαμβανομένων  και 167 Κουβανών). Τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 οι υπογραφές είχαν φτάσει τις 91.000.

Αυτή η πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική για να δείξει την πραγματικότητα της Κούβας, τον διεθνισμό και την αλληλεγγύη του λαού της.  Στη διάρκεια των 15 ετών από τη ίδρυσή της, η μπριγάδα Χένρυ Ριβ  αποτέλεσε παράδειγμα σε αυτό το πνεύμα. Αποτελεί μέρος των διεθνών προσπαθειών για την αύξηση της συνεργασίας υγείας μεταξύ των εθνών. Αυτή την περίοδο, από τις  71  συνολικά ιατρικές μπριγάδες,  45 έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση  του  COVID-19,  3  για την επιδημία  του Έμπολα,  2 για την επιδημίας χολέρας και 20 για  φυσικές καταστροφές.  Από αυτές, 8 είναι εξειδικευμένες στις πλημμύρες, 7 στους σεισμούς και 5 στους τυφώνες. Η Ταξιζρχία πραγματοποιεί 1- 4 αποστολές ετησίως. Τους τελευταίους πέντε μήνες ξεχωρίζει η αποτελεσματική της δράση  στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία των φίλων της Κούβας είναι μια σημαντική δράση για να  επιδείξει  την αλήθεια για τη διεθνή συνεργασία αλληλεγγύης των επαγγελματιών υγείας της Κούβας και να αντιμετωπίσει  τις εκστρατείες ψεύδους που επιδιώκουν να δυσφημίσουν αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική προσπάθεια  της Κούβας, μιας μικρής, μεγάλης  σοσιαλιστικής χώρας που υποφέρει από τον άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αυτόν τον αγώνα για την αλήθεια, την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια, οι χειρονομίες και οι εκδηλώσεις συνεργασίας των Κουβανών εργαζομένων υγείας, και η αλληλεγγύη των φίλων της Κούβας στον κόσμο είναι ουσιώδεις.