Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Βολιβία: O Λουίς Άρσε και ο Νταβίντ Τσοκεχουάνκα οι υποψήφιοι του MAS στις εκλογές

Πηγή: telesurtv.net
Luis Arce & David Choquehuanca . | Foto: @evoespueblo 

Οι δύο υποψήφιοι για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Βολιβία προέρχονται από την ομάδα των υποψηφίων που υπέγραψαν συμφωνία ενότητας με τη σοσιαλιστική ομάδα με  επικεφαλής τον Έβο Μοράλες.

Σε συνάντηση που έγινε την Κυριακή στην Αργεντινή στην οποία έλαβαν μέρος οι ηγέτες του MAS των εννέα περιφερειών της Βολιβίας και το "Σύμφωνο Ενότητας", ο   Λουίς Άρσε  εκλέχτηκε υποψήφιος πρόεδρος, ενώ ο  Νταβίντ Τσοκεχουάνκα υποψήφιος αντιπρόεδρος για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βολιβία στις 3 Μαΐου.

Με την υποστήριξη του Έβο Μοράλες, το δίδυμο που επέλεξαν οι ηγέτες του MAS-IPSP και του Συμφώνου Ενότητας, αποτελούν μέρος της ομάδας προ υποψηφίων που ορίστηκαν την περασμένη Παρασκευή από τους εκπροσώπους αυτών των σοσιαλιστικών ομάδων, όταν υπέγραψαν το Σύμφωνο Πολιτικής και Κοινωνικής ενότητας .



Ο νέος υποψήφιος του MAS για την προεδρία, Λουίς Άρσε, ήταν Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Βολιβίας δύο φορές. από το 2006 έως το 2017 και από τις 23 Ιανουαρίου 2019 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2019 κατά την πρώτη, δεύτερη και τρίτη κυβέρνηση του προέδρου Έβο Μοράλες.

Ο προταθείς από την ομάδα του Μοράλες υποψήφιος αντιπρόεδρος Νταβίντ Τσοκεχουάνκα, είναι πολιτικός ιθαγενής Αιμαρα, συνδικαλιστής ηγέτης, οπαδός της "Pacha Mama" (Mάνα Γη) και διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2016-2017, και στη συνέχεια κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέας της  ALBA μεταξύ 2017 και 2019.

Οι επιλεγμένοι υποψήφιοι μοιράζονται το σύμφωνο ενότητας που τους δεσμέυει να υπερασπιστούν τους αγώνες των κοινωνικών κινημάτων για πολιτικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς προς όφελος του λαού της Βολιβίας.