Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Η Βολιβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα μετά από επαφές με τις ΗΠΑ

Πηγή: Prensa-latina.cu

Της απόφαση της de facto κυβέρνησης της Βολιβίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα προηγήθηκαν επίσημες επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο στη χώρα αυτή όσο και στη Λα Πας.

Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε σήμερα (24/1) από τον Υπουργό της Προεδρίας, Γιέρκο Νούνιες, απουσία της Βολιβιανής Υπουργού Εξωτερικών, Κάρεν Λονγκάριτς, η οποία επισκέπτεται επισήμως τις Ηνωμένες Πολιτείες και δύο ημέρες μετά την παρουσία στη Λα Πας του υφυπουργού Πολιτικών Υποθέσεων, Ντέιβιντ Χέιλ.

Εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι «καθώς η Κούβα είναι ένα είδος εμμονής της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και αντικείμενο μιας εχθρικής πολιτικής της Ουάσινγκτον», θα ήταν συνεπές στις επαφές αυτές η βορειοαμερικανική πλευρά να έχει ενθαρρύνει το καθεστώς να συνταχθεί στην πολιτική αυτή.

Ο Χέιλ συναντήθηκε με την de facto πρόεδρο Τζανίνε Άνιες και σχετικά με τα συμφωνηθέντα ανακοινώθηκε μόνο ότι μίλησαν για τις διμερείς σχέσεις και την διαπίστευση ενός νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ και για την υποστήριξη, σύμφωνα με πολλούς παρεμβατική, της Ουάσιγκτον στην αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρο.

Ανέφερε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να στείλει νέο πρεσβευτή στη Βολιβία, κάτι που το καθεστώς επιδιώκει από την εγκαθίδρυσή του, σε σημείο ώστε μια από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να δώσει διαπίστευση στον δικό του, μετά από αρκετά χρόνια διατήρησης σχέσεων σε χαμηλό επίπεδο, κατόπιν της απόρριψης του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες στην παρεμβατικότητα της Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, η Υπουργός Εξωτερικών Λονγκάριτς συναντήθηκε χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον βορειοαμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Νέιθαν Σέιλς, για να ασχοληθούν με θέματα συνεργασίας, εμπορίου και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της συνάντησης.

Η υπουργός συζήτησε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Λουίς Αλμάγκρο, όργανο της αντικουβανικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, και του πρόσφερε στήριξη για την επανεκλογή του στο αξίωμα, προωθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προηγουμένως, την περασμένη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ένα από τα γεράκια της εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, ο οποίος εξέφρασε στην επισκέπτρια μεγάλο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν.