Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Κολομβία: Aπεργία και πορείες στις 21 Ιανουαρίου


Foto: Gustavo Torrijos/El Espectador y Lokman Ilhan/Anadolu Agency
"Έχουμε αποφασίσει να συμμετάσχουμε με ένα “cacerolazo” (πορεία χτυπώντας μεταλλικά σκεύη) από τις 5 μ.μ. σε όλες τις κεντρικές πλατείες των δήμων", δήλωσε ο Νέλσον Αλαρκόν, πρόεδρος της Fecode (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Κολομβίας), στο Blu Radio. 

Η απόφαση πάρθηκε σε μια συνάντηση στην οποία έλαβαν μέρος φοιτητές, αυτόχθονες, εργατικά κέντρα, αγρότες, οι οποίοι συγκρότησαν την απεργιακή επιτροπή. 


Όπως δήλωσαν, οι κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε αρκετές πόλεις για να αναζωπυρώσουν τη γενική απεργία, καθώς την περίοδο των εορτών οι διαδηλώσεις υποχώρησαν χωρίς όμως να χάσουν την αρχική ιδέα και την ουσία τους, όπως μπορεί να δει κανείς στα κοινωνικά δίκτυα. 

"Αυτή η κινητοποίηση έχει ήδη εξαγγελθεί σε αρκετές πόλεις της χώρας και αποτελεί μέρος αυτής της εθνικής ατζέντας, με την οποία η εθνική απεργία επανενεργοποιείται", δήλωσε ο Τζίμυ Μορένο, εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου των Λαών και των Αγροτών. 

Όπως αναφέρθηκε αρχικά, ο στόχος της απεργίας είναι η απόρριψη των κυβερνητικών εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και το αυξανόμενο κύμα δολοφονιών εναντίον κοινωνικών ηγετών και άλλων καταστάσεων που εξοργίζουν πολύ χώρα . Άλλα αιτήματα σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ήδη εγκριθεί, την κατάργηση των υποτιθέμενων έκτακτων φόρων και επιδιώκεται να εκφραστρεί η δυσαρέσκεια στους χειρισμούς του Προέδρου Ντούκε. 

Στις 21 Ιανουαρίου αναμένεται μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, καθώς τα αρχικά αιτήματα της απεργίας δεν έχουν ικανοποιηθεί, αντίθετα έχουν αγνοηθεί επιδεικτικά.