Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Το δεύτερο Κοινό Συμβούλιο Κούβας – Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αβάνα


Aντιπροσωπείες της Κούβας και της Ευρωπαικής Ένωσης πραγματοποιούν τη Δευτέρα στην Αβάνα το δεύτερο διμερές Κοινό Συμβούλιο , όπου θα συζητήσουν θέματα όπως η συνεργασία και ο μελλοντικός διάλογος για την περιφερειακή πολιτική, το εμπόριο και τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου και του νόμου Χελμς Μπάρτον,  με τον οποίο οι ΗΠΑ επιχειρούν να εντείνουν τον αποκλεισμό  του νησιού, γεγονός που συνεχίζει να προκαλεί την απόρριψη από μια σειρά μπλοκ χωρών, όπως είναι και η Ευρωπαική Ένωση.

Στη συνάντηση θα προίστανται ο υποργός Εξωτερικών Σχέσεων της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια της Ε.Ε, Φρεντερίκα Μογκερίνι, η οποία πραγματοποιεί από την Παρασκευή επίσημη επίσκεψη  στην Κούβα.

Στις 3 Σεπτέμβρη  πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα η πρώτη κοινή επιτροπή Κούβας – Ε.Ε, η οποία είναι υποβοηθητική στο Κοινό Συμβούλιο στην εκπλήρωση του έργου και των καθηκόντων του.

Σε αυτή τη συνάντηση, έγινε εκτίμηση της πορείας της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας (ADPC), προπαρασκευάζοντας το δεύτερο κοινό συμβούλιο και  οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πορεία εφαρμογής της επικύρωσης της συμφωνίας από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε και την ανάπτυξη της πολιτικής  διαλόγου και συνεργασίας.

Ομοίως, ενέκριναν την καθιέρωση διαλόγου για τις περιφερειακές πολιτικές και την σημασία  αύξησης του εμπορίου και των επενδύσεων. Έγινε λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων για την ανάγκη εξουδετέρωσης των επιπτώσεων του νόμου Χελμς – Μπάρτον καθώς και των εξωεδαφικών του επιπτώσεων που έχουν αντίκτυπο σε φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ευρώπης.

Τέλος σημειώνεται ότι, η Κούβα έχει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την Ε.Ε και τα 28 κράτη-μέλη της.