Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Νέα στοιχεία για την αθωότητα του Λούλα

Πηγή: granma.cu

Η Intercept Brasil δημοσίευσε τρία ρεπορτάζ που έκαναν γνωστό πώς ενήργησε η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την παρουσία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές του 2018, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν ως καθαρό νικητή.

Στις διαρροές γίνεται προφανές ότι ο Σέρζιο Μόρo, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, συνεργάστηκε με τους εισαγγελείς της υπόθεσης Lava Jato έτω ώστε να πάει ο Λούλα φυλακή και να μην έχει ούτε καν το δικαίωμα να μιλήσει. Μια ανώνυμη πηγή αποκάλυψε μια συνομιλία όπου στοιχειοθετούνται "εσωτερικές συζητήσεις και συμπεριφορές εξαιρετικά αμφιλεγόμενες, πολιτικοποιημένες και νομικά αμφισβητήσιμες της ομάδας εργασίας", ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RT.


Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς λένε σε αυτή τη συζήτηση ότι φοβούνταν ότι ο Λούλα θα παραχωρούσε συνέντευξη στην εφημερίδα Folha de Sao Paulo, αφού "αυτό μπορεί να στρέψει την κοινή γνώμη υπέρ του PT (Εργατικού Κόμματος)". Στο ίδιο πνεύμα, ένας εκ των εισαγγελέων «προσευχόταν» η αριστερά να μην επιστρέψει στην εξουσία, λόγω του πλήθους των νομικών παρατυπιών που διέπρατταν αυτοί ως νομικοί, στις οποίες θα έπρεπε να απαντήσουν.

Ο Σέρζιο Μόρο, παραβιάζοντας τη διαδικασία του νόμου, έδινε εντολές στους εισαγγελείς για τα βήματα που έπρεπε να ακολουθηθούν στη δίκη, επιταχύνοντας την καταδίκη πάνω από το τεκμήριο της αθωότητας, με σαφή στόχο ο Λούλα να μη συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία, ούτε να μπορέσει να επηρεάσει στην εκλογή του υποψηφίου του ΡΤ.
 
Τόσο η υπεράσπιση του Λούλα όσο και της Ντίλμα Ρούσεφ, ζήτησαν άμεσα να αρθούν οι κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου, καθώς είναι σαφές ότι πρόκειται για μια διεφθαρμένη διαδικασία για να λερωθεί η εικόνα του PT. Εν τω μεταξύ, ο βραζιλιάνικος τύπος, ακόμα και της δεξιάς, αύξανε την πίεση του στον πρόεδρο Μπολσονάρου, που φέρεται ως υπεύθυνος για αυτό το αδίκημα.