Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Η πρώτη δημοσκόπηση εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή

Πηγή: Telesurtv.net

Η πρώτη δημοσκόπηση του 2019 στην Αργεντινή εν όψει των προεδρικών εκλογών του Οκτώβρη δείχνει νίκη της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ (CFK) κατά του Μαουρίσιο Μάκρι στον πρώτο γύρο (36% έναντι 34%),

Παρά ταύτα, στο δεύτερο γύρο επικρατεί ένα σενάριο ισοπαλίας με περίπου 42%, με μικρό πλεονέκτημα του Μάκρι έναντι της γερουσιαστού και πρώην προέδρου της Αργεντινής.

Τα στοιχεία προέρχονται από εθνική έρευνα που διεξήχθη από τον εταιρία CIGP, στην οποία είχε πρόσβαση ο όμιλος ΜΜΕ της Clarín. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η εικόνα του Μαουρίσιο Μάκρι αποτιμάται κατά 52,92% με "αρνητικό" τρόπο και η κυβέρνησή του προσδιορίστηκε κατά 56,01% ως "κακή".

Ο σημερινός πρόεδρος κατάφερε να επιβληθεί στο δεύτερο γύρο εξαιτίας των αναποφάσιστων και των ψηφοφόρων άλλων δυνάμεων, διότι στο δίλημμα της επιλογής μεταξύ του Μάκρι και της Κριστίνα, το 33,05% θα επέλεγε αυτόν και το 17,80% εκείνη. 
Αυτά τα συμπεράσματα, με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, προέκυψαν μετά την ανάλυση δείγματος 1.209 ατόμων, ηλικίας άνω των 16 ετών, στην πρωτεύουσα, στα περίχωρα της (Conurbano) και στις κύριες πόλεις του εσωτερικού της πολιτείας του Μπουένος Άιρες, καθώς και στις πολιτείες Σάντα Φε, Κόρδοβα, Μεντόσα, Τουκουμάν και Σάλτα. Το σφάλμα δειγματοληψίας είναι 3%.
Αυτά ενώ την Τρίτη ο πρόεδρος Μάκρι υπέγραψε αύξηση 25% σε 300 αξιωματούχους της κυβέρνησης του (υπουργούς, γραμματείς και αναπληρωτές) και εφαρμόζει πολιτική αυξήσεων στα τιμολόγια των δημόσιων υπηρεσιών, σύμφωνα με τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.