Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Ο Λόπες Ομπραδόρ απαντά στις απειλές του Τραμπ για το τείχος των συνόρων

Πηγή: Cubadebate.cu

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ απάντησε στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ο Λόπες Ομπραδόρ απέφυγε τις προκλήσεις και είπε ότι θα ενεργήσουν «με σύνεση» επειδή θέλουν να διατηρήσουν μια καλή σχέση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Δεν θέλουμε να είμαστε απερίσκεπτοι. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό το ζήτημα, να σχολιάζουμε το ζήτημα», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ σε δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό εάν οι Δημοκρατικοί δεν παρείχαν πόρους για να χτιστεί το τείχος των συνόρων.

Ο Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε ότι θα προσέξουν τη σχέση με τη γειτονική χώρα, αν και αυτό δεν συνεπάγεται να σταματήσουν να υπερασπίζονται την κυριαρχία του Μεξικού.

«Θα υπερασπιζόμαστε πάντα την κυριαρχία μας. Στην περίπτωση των μεταναστών, έχουμε ήδη δείξει τον σεβασμό μας για το δικαίωμα των ανθρώπων να αναζητούν ζωή, να μεταναστεύουν. Πάντα θα προστατεύουμε τους μετανάστες, θα υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τις απειλές

Το πρωί της Παρασκευής, ο Τραμπ χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του στο Twitter για να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι δεν χρηματοδοτούν το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, εξαιτίας του οποίου απείλησε να «κλείσει εντελώς τα νότια σύνορα».

Στις επόμενες αναρτήσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν «μια κερδοφόρα επιχείρηση» το κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό, αφού «οι ΗΠΑ χάνουν τόσα χρήματα στο εμπόριο με το Μεξικό κάτω από τη NAFTA [Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου], περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα από τα ναρκωτικά, που θα ήταν πολλές φορές περισσότερα από αυτό το ποσό)», έγραψε.