Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Η Παραγουάη διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα

Πηγή: Telesurtv.net

Την Πέμπτη (10/1) η κυβέρνηση της Παραγουάης ανακοίνωσε την απόφαση να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ορκωμοσία του Νικολάς Μαδούρο ως προέδρου για την περίοδο 2019-2025.

Σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της Παραγουάης, Μάριο Άβδο Μπενίτες,
«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Παραγουάης, κατά την άσκηση των συνταγματικών της εξουσιών και της εθνικής κυριαρχίας, ενέκρινε την απόφαση για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας
».

Ο αρχηγός του κράτους της Παραγουάης ισχυρίστηκε ότι δεν αναγνωρίζει τη δεύτερη θητεία του Νικολάς Μαδούρο «γιατί είναι αποτέλεσμα παράνομης εκλογικής διαδικασίας». Επίσης διέταξε το κλείσιμο της πρεσβείας της χώρας του στο Καράκας και την «άμεση αποχώρηση» του διαπιστευμένου διπλωματικού προσωπικού στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η Παραγουάη επαναλαμβάνει την καταδίκη για την «παραβίαση της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου της Βενεζουέλας» και δίνει πλήρη στήριξη και αναγνώριση στην Εθνοσυνέλευση (μοναδικό κοινοβουλευτικό σώμα, στην πλειοψηφία του αντιπολιτευόμενο) «που εξελέξη νόμιμα το Δεκέμβρη του 2015».

Το κείμενο αναφέρει ότι θα δοθεί χρονικό διάστημα για την αποχώρηση του διπλωματικού προσωπικού της Βενεζουέλας από τη χώρα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 45 της Συνθήκης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, της οποίας η Παραγουάη είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Η κυβέρνηση της Παραγουάης ενέκρινε την απόφαση για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Βενεζουέλα στο πλαίσιο της διακήρυξης που υπέγραψαν στις 4 Γενάρη οι 13 από τις 14 χώρες μέλη της λεγόμενης ομάδας της Λίμα, με μοναδικό μέλος που δεν υποστήριξε αυτό το έγγραφο να είναι το Μεξικό.