Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Ο SELA συγκαλεί υπουργική σύνοδο για να προωθήσει το περιφερειακό οικονομικό ζήτημα


Το Oικονομικό Σύστημα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (SELA), συγκάλεσε την περασμένη Τρίτη, την Υπουργική Σύνοδο της XLIV Τακτικής Συνάντησης του Συμβουλίου της Λατινικής Αμερικής στην έδρα του στο Καράκας.

Τη σύσκεψη προήδρευσε ο Μόνιμος Γραμματέας του Οικονομικού Συστήματος Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (SELA), Πρεσβευτής κ. Χαβιέρ Παουλίνιτς ο οποίος συνοδευόταν από τον Υφυπουργό Οικονομικής Διάρθρωσης του Υπουργείου Λαϊκής Εξουσίας για την Οικονομία (MPPEF), Εδουάρδο Ραμίρες και τον Υφυπουργό για Πολυμερή Θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών, Φέλιξ Πλασένσια, ως ομιλητές. Σκοπός της δραστηριότητας ήταν να δημιουργηθεί ένα καινοτόμο και σύγχρονο όραμα για τα οικονομικά ζητήματα που θα είναι πιο χρήσιμο για τα κράτη μέλη.


Ο Γενικός Γραμματέας του Λατινοαμερικανικού Κέντρου Διοίκησης για την Ανάπτυξη (CLAD), Φρανσίσκο Βελάσκες, ήταν εισηγητής της διάσκεψης «Μια καινοτόμος δημόσια διοίκηση».

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην XLIV Τακτική Συνάντηση του Συμβουλίου της Λατινικής Αμερικής του Oικονομικού Συστήματος Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (SELA), ο υφυπουργός Εδουάρδο Ραμίρες δήλωσε ότι «η Μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας παρέχει πλήρη υποστήριξη έτσι ώστε να δημιουργούνται πιο συχνά χώροι όπως αυτοί, υπέρ της περιφερειακής ολοκλήρωσης και με στόχο την προώθηση σχεδίων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που επιλύουν απλά ή ιδιαίτερα προβλήματα». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να ανανεωθεί η περιφερειακή ολοκλήρωση και με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Φέλιξ Πλασένσια στην ομιλία του έκανε μια πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο και στα κράτη-μέλη και τόνισε ότι «θα πρέπει να κάνουμε κάποια έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων, όπως είναι οι στρεβλώσεις του εμπορίου. Όχι απαραίτητα από πολιτική άποψη, αλλά από τεχνική, ποιοτική προσέγγιση, με επιστημονική μεθοδολογία».

Ταυτόχρονα, ο Πλασένσια πρόσθεσε ότι «ο SELA και η υποστήριξη των κρατών μελών έχουν τις τεχνικές δυνατότητες και διαθέτουν την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών για την επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου. Με αφετηρία αυτή τη μελέτη, θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ένα περιφερειακό σεμινάριο για το θέμα αυτό και αμέσως θα αναλάβω συνυποστηρικτής στο Υπουργείο Λαϊκής Εξουσίας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις».

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στα 43 χρόνια της αδιάλειπτης εργασίας του, ο SELA έχει μετατραπεί σε περιφερειακό οργανισμό, διεξάγοντας εργασίες συμβουλευτικές, συνεργασίας και κοινής οικονομικής προώθησης.