Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

28.000 περισσότεροι νεοεισαχθέντες φοιτητές στην ανώτατη εκπαίδευση της Κούβας φέτος

Πηγή: cubadebate.cu

Από τις 4 του Σεπτέμβρη, 28.000 φοιτητές περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο εκπαιδευτικό έτος θα εισέλθουν στις αίθουσες των κουβανικών πανεπιστημίων. Ο συνολικός αριθμός των εισαχθέντων φοιτητών στην ανώτατη εκπαίδευση πλησιάζει τους 246.000.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης, Χοσέ Ραμόν Σαβορίδο, αυτό το νούμερο αντηχεί την σταδιακή αύξηση αυτού του δείκτη στο νησί, και αντικατοπτρίζει την προτεραιότητα που δίνει το κράτος σε αυτό τον τομέα, στον οποίο αυτό το έτος κατεύθυνε περισσότερα από 800 εκατομμύρια πέσος.

Ο Σαβορίδο είπε ότι εν μέσω της περίπλοκης οικονομικής κατάστασης που περνάει η χώρα, το κουβανικό σύστημα ανώτατης παιδείας υλοποιεί μια διαδικασία τελειοποίησης που περιλαμβάνει την επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών για να προσαρμοστούν στις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης, και να ανέβει η ποιότητα της διδακτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα ενισχύονται τα μεταπτυχιακά προγράμματα και ο εναλλακτικός τρόπος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με στόχο να εγγυηθεί η συνεχής επιτυχία των εισαχθέντων, με έμφαση στους τομείς της επιστήμης και της τεχνικής, καθώς και στη διαμόρφωση των αξιών των φοιτητών.

Θύμισε ότι το κουβανικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης ενσωματώνει διάφορους οργανισμούς και τοπικές κυβερνήσεις, κάτι που εξασφαλίζει ότι κανένας νέος με το απαιτούμενο επίπεδο δε θα δει να απογοητεύονται οι φιλοδοξίες του για μόρφωση.

Για να εγγυηθεί την επιτυχία της προσπάθειας βελτίωσης του επιπέδου διδασκαλίας, το υπουργείο προσαρμόζει τη δομή του, που σήμερα αποτελείται από 22 εκπαιδευτικά ιδρύματα, και ελαστικοποιεί τα προγράμματα σπουδών, ως τμήμα της διαδικασίας επικαιροποίησης που θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό, Μίριαμ Αλπίσαρ, είναι εξασφαλισμένη η υλική βάση σπουδών, εργασίας, και ανθρώπινου δυναμικού για να ολοκληρωθεί η παρούσα περίοδος σπουδών, μετά από μια επένδυση 70 εκατομμυρίων πέσος με προορισμό την αποκατάσταση και εξοπλισμό εκπαιδευτικών κέντρων.