Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Πολλαπλασιάζονται οι φτωχοί φοιτητές από τις ΗΠΑ στο ιατρικό κουβανικό πρόγραμμα (+video)



Εκτός από τα ταξίδια και τα μοχίτος στον ελεύθερο αέρα, το νέο κεφάλαιο των σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας θα επιτρέψει σε περισσότερους βορειοαμερικάνους φοιτητές χαμηλού εισοδήματος να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να γίνουν γιατροί, χωρίς το βάρος ενός αστρονομικού χρέους.
  Σύμφωνα με την Ένωση Σχολών Ιατρικής των ΗΠΑ (AAMC), το μέσο κόστος σπουδών ιατρικής ήταν το 2013: Σε ιδιωτικές σχολές 278.455 δολάρια και σε δημόσια Πανεπιστήμια 207,866 δολάρια.



Αυτό το υψηλό κόστος έκανε άπιαστο το όνειρο να γίνουν γιατροί, χιλιάδες φτωχοί μαθητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως στα πλαίσια της“ιατρικής διπλωματίας” της Κούβας, η Λατινοαμερικάνικη Ιατρική Σχολή (ELAM), λειτουργεί σαν “μαγνήτης” για χιλιάδες φοιτητές από τις ΗΠΑ, την Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική και την Ασία.

Από το 1999, η ΕLAM δίνει υποτροφίες για σπουδές ιατρικής – αποκλειστικά στα ισπανικά – με αντάλλαγμα, στο τέλος των 7ετών σπουδών, οι φοιτητές δεσμεύονται να κάνουν την πρακτική τους ή να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε υποβαθμισμένες κοινότητες.

Πρόκειται για ένα στοίχημα που όλοι κερδίζουν: Oι φοιτητές από τις μειονότητες των ΗΠΑ αποκτούν το δίπλωμα ιατρικής χωρίς να καταστραφούν οικονομικά και η Κούβα αποκτά καλή φήμη για τα επιτεύγματά της στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 25.000 γιατροί από 84 χώρες έχουν αποφοιτήσει από το ΕΛΑΜ. Στις ΗΠΑ, 25 απόφοιτοι της ELAM ασκούν ιατρική στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια, στο Νέο Μεξικό, στον Μισισιπή, στη Λουιζιάνα, στο Ιλινόις, στο Οχάιο και στη Γεωργία.
(Tomado de Cubainformación)