Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ομιλία του Ραούλ Κάστρο στη Σύνοδο Κορυφής των Αδεσμεύτων Χωρών

Πηγή: www.cubadebate.cu/ , αγγλικά: ΕΔΩ

Αγαπητέ συναγωνιστή Νικολάς Μαδούρο Μόρος, Πρόεδρε της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, 
Αξιότιμοι Υπουργοί, αντιπρόσωποι και προσκεκλημένοι, Κυρίες και κύριοι:

120 Κράτη ανήκουμε στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και έχουμε στη διάθεσή μας, μαζί με το κείμενο Αρχών της Μπαντούνγκ, την Διακήρυξη σχετικά με τους Σκοπούς, τις Αρχές και το Ρόλο του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην Σημερινή Διεθνή Φάση, που εγκρίθηκε στην 14η Σύνοδο Κορυφής, στην Αβάνα. Δεν μπορεί να υποτιμηθεί η τεράστια δύναμή μας, όταν δρούμε συντονισμένα.

Στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής, το 2006, απορρίψαμε τις προσπάθειες “αλλαγής καθεστώτος” και κάναμε κάλεσμα για τη διασφάλιση του ότι κάθε χώρα θα απείχε από το να καταφύγει στην επιθετικότητα και στη χρήση βίας.

Επίσης, στην Αβάνα το 2014, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), με την υπογραφή της Ανακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής σαν Ζώνη Ειρήνης, επαναβεβαιώσαμε την δέσμευση στις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, τη δέσμευση στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικό τρόπο, καθώς και στον πλήρη σεβασμό του αναφαίρετου δικαιώματος όλων των Κρατών να επιλέγουν το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τους σύστημα, ως ουσιαστική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της συνύπαρξης των εθνών.

Παρόλα αυτά, γινόμαστε μάρτυρες των αυξανόμενων επιθέσεων στην κυριαρχία και την αυτοδιάθεση της Βενεζουέλας. Η Κούβα επαναβεβαιώνει την χωρίς όρους υποστήριξή της στην κυβέρνηση και το λαό της Βενεζουέλας, στην στρατιωτικο-πολιτική ένωση και στον συνταγματικό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο Μόρος. (Χειροκροτήματα)

Καταδικάζουμε έντονα το κοιβοβουλευτικό-δικαστικό πραξικόπημα στη Βραζιλία ενάντια στην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, το οποίο αποτελεί πράξη περιφρόνησης της κυρίαρχης θέλησης του λαού που την εξέλεξε με περισσότερους από 53 εκατομμύρια ψήφους.

Η αδερφή χώρα, η Κολομβία, θα έχει όλη την υποστήριξη της Κούβας στο δύσκολο δρόμο της εφαρμογής της Συμφωνίας και στη σταθεροποίηση της δίκαιης και με διάρκεια Ειρήνης, που αξίζει στο λαό της.

Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας στο ότι ο λαός της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας θα έχει την ικανότητα να επιλύσει τις διαφορές του από μόνος του, χωρίς εξωτερικούς επεμβατισμούς, που έχουν κατεύθυνση να προωθήσουν την αλλαγή του καθεστώτος.

Συναγωνιστή Πρόεδρε:
Είναι απαράδεκτο ότι ο παλαιστινιακός λαός συνεχίζει ακόμα να είναι θύμα της κατοχής των εδαφών του και της βίας, καθώς και ότι η δύναμη κατοχής συνεχίζει να εμποδίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα του την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Όλες οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της αυτοδιάθεσης του πολύπαθου λαού της Σαχάρας έχουν αποτύχει, γεγονός που απαιτεί την ανάληψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα.

Είμαστε αλληλέγγυοι με το ιστορικό αίτημα του λαού του Πουέρτο Ρίκο υπέρ της ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσής του.

Υποστηρίζουμε επίσης, την απαίτηση της Δημοκρατίας της Αργεντινής για τα νησιά Μαλβίδες, Σάντουϊτς ντελ Σουρ και Τζόρτζια ντελ Σουρ.

Αγαπητέ συναγωνιστή Μαδούρο:
Για την Κούβα, η συμμετοχή στο Κίνημα των Αδεσμεύτων σημαίνει τον αγώνα για την ριζοσπαστική τροποποίηση της Διεθνούς Οικονομικής Τάξης που επιβάλλεται από τις μεγάλες δυνάμεις και η οποία έχει οδηγήσει στο γεγονός 360 άνθρωποι να κατέχουν ετήσιο πλούτο, μεγαλύτερο από το εισόδημα του 45% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών μεγαλώνει. Η μετάδοση τεχνολογίας από το Βορρά προς το Νότο αποτελεί αντικοινωνική φιλοδοξία.

Η παγκοσμιοποίηση ευνοεί κυρίως μια επιλεγμένη ομάδα βιομηχανικών χωρών. Το χρέος των χωρών του Νότου πολλαπλασιάζεται και υπερβαίνει το 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι σπρώχνονται στην ανεργία και την ακραία φτώχεια. Εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα και τις αρρώστιες που μπορούν να προληφθούν. Σχεδόν 800 εκατομμύρια άνθρωποι δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν, ενώ πάνω από 1,7 δις δολάρια αφιερώνονται σε στρατιωτικές δαπάνες.

Το Κίνημα των Αδεσμεύτων σημαίνει επίσης τον αγώνα για την εξάλειψη του χάσματος της γνώσης και της χρήσης της τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών υπέρ της ανάπτυξης και της συνεργασίας. Απορρίπτουμε την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και της επιθετική χρήση ενάντια σε τρίτες χώρες.

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται και στις ανεπτυγμένες χώρες επιμένουν σε ανορθολογικά πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, που απειλούν της συνθήκες ύπαρξης του είδους μας.

Η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να αποτελεί όνειρο για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη χρησιμοποιούν την χειραγώγηση, τη λογική των δύο μέτρων και σταθμών, την επιλεκτικότητα και την πολιτικοποίηση, ενώ κύματα προσφύγων προσκρούουν πάνω στα ευρωπαϊκά σύνορα, χωρίς να βρίσκουν δίκαιη, σταθερή και μόνιμη λύση, που να προστατεύει τη ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους.

Αγαπητέ πρόεδρε Μαδούρο:
Έχουν περάσει 21 μήνες από όταν ανακοινώσαμε ταυτόχρονα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την απόφαση για αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, κυρίως στον διπλωματικό τομέα και στη συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όμως δεν έγινε το ίδιο στη σφαίρα της οικονομίας και του εμπορίου, εξαιτίας της περιορισμένης, αν και θετικής, εμβέλειας των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Κούβα θα συνεχίσει να απαιτεί την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού, ο οποίος μας έχει προκαλέσει τόσες ζημίες και στερήσεις και ο οποίος επηρεάζει επίσης πολλές χώρες, εξαιτίας και της εμβέλειάς του εκτός του εδάφους της Κούβας. Και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την επιστροφή στην κυριαρχία μας, του εδάφους που κατέχεται παράνομα από τη Ναυτική Βάση των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Γκουαντάναμο.

Χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν ομαλές σχέσεις, ούτε και θα υπάρξει αυτή η δυνατότητα αν δεν μπει τέλος σε άλλες πολιτικές που βλάπτουν την κυριαρχία της Κούβας, όπως τα ανατρεπτικά και επεμβατικά προγράμματα, τα οποία είναι ακόμα σε ισχύ.

Επαναλαμβάνουμε τη θέλησή μας να διατηρήσουμε σχέσεις πολιτισμένης συμβίωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως η Κούβα δεν πρόκειται να απεμπολήσει καμία από τις αρχές της, ούτε και να κάνει παραχωρήσεις ασυμβίβαστες με την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. (Χειροκροτήματα) Δεν πρόκειται να πάψει να υπερασπίζεται τα επαναστατικά και αντιμπεριαλιστικά της ιδανικά, ούτε και την υποστήριξή της στην αυτοδιάθεση των λαών.

Συναγωνιστή Μαδούρο:
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην αδερφή Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας στο τιμόνι των Αδεσμεύτων Χωρών, όπως επίσης συγχαίρουμε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για τη δουλειά της στη θητεία που μόλις ολοκληρώθηκε.

Η μοναδική εναλλακτική απέναντι στους τεράστιους κινδύνους και προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη στη υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων και των στόχων μας.

Ευχαριστώ πολύ.