Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ιστορική επίσκεψη του Ραούλ στη Γαλλία

Πηγές: Granma, Juventud Rebelde, Cubavision

Επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία από τις 2 έως τις 3 Φλεβάρη 2016, πραγματοποίησε ο Αρχηγός του Στρατού και Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, Ραούλ Κάστρο Ρους, επικεφαλής υψηλόβαθμης κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, αποδόθηκαν στην κουβανική αντιπροσωπεία οι ανώτερες τιμές για επίσκεψη αρχηγού κράτους και ο Ραούλ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μποκόβα και πολλές άλλες προσωπικότητες.


Στη διάρκεια των επίσημων εκδηλώσεων τονίστηκαν από τους δύο προέδρους οι ιστορικοί, πολιτιστικοί και άλλοι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και υπογράφτηκαν 6 διακρατικές συμφωνίες: 1. Διακρατική Συμφωνία για το κρατικό χρέος της Κούβας στην Γαλλία, 2. Οικονομική–Εμπορική Διακρατική Ατζέντα, 3. Διυπουργική Συμφωνία για τoν Γαλλικό Οργανισμό Ανάπτυξης (AFD), 4. Διακήρυξη Τουριστικής Συνεργασίας, 5. Διακήρυξη Συνεργασίας στον Σιδηροδρομικό τομέα και 6. Διακήρυξη Δίκαιου Εμπορίου.

Ιδιαίτερης σημασίας για την κουβανική εξωτερική πολιτική, είναι οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, σχετικά με την αναγκαιότητα τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ που – όπως τόνισε - “εδώ και αρκετό καιρό έχει επιβάλει απαράδεκτα βάσανα στον κουβανικό λαό και εμποδίζει τις διμερείς ανταλλαγές που μπορούμε να έχουμε με αυτή τη χώρα. Η διπλωματία μας υποστηρίζει κάθε χρόνο στην ΓΣ του ΟΗΕ την ανάγκη άρσης του εμπάργκο”.

Όσο αφορά την Κοινή Θέση της Ε.Ε για την Κούβα, ο Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε ότι “έχει χάσει κάθε νόημα και εμποδίζει τις ανταλλαγές”, ενώ “η Γαλλία έχει την θέληση να υπάρξει προσέγγιση Ε.Ε – Κούβας”. Τόνισε επίσης τον θετικό ρόλο της Κούβας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κολομβία και κατέληξε ότι “γνωρίζουμε καλά τις διαφορές μας, όμως αυτό που μας ενώνει είναι πιο ισχυρό”.